Laat je kozijnen er als nieuw uitzien met deze makkelijke en goedkope doe-het-zelf methoden

door Natasja

04 Maart 2021

Laat je kozijnen er als nieuw uitzien met deze makkelijke en goedkope doe-het-zelf methoden
Advertisement

Als het glas van deuren en ramen vuil is, ziet elke kamer er meteen onverzorgd uit. Maar naast het laten glanzen van alle glaspanelen van elke raam of deur in huis, moet je zeker niet vergeten om de kozijnen van tijd tot tijd schoon te maken. Na verloop van tijd kunnen er namelijk vlekken op komen en vuil worden - en niet alleen aan de buitenkant - en wordt het verschil tussen een volledig schoon raam en een raam met verwaarloosde kozijnen pas echt duidelijk.

Om hiervoor te zorgen, moet je eerst weten van welk materiaal de ramen en deuren zijn gemaakt - meestal hout, aluminium of PVC - en vervolgens de beste reinigingsmethode kiezen voor elk van deze materialen.

Vervolgens is het van essentieel belang om een voorzorgsmaatregel te treffen dat voor elk type raam geldt, namelijk het verwijderen van al het stof dat zich op de oppervlakken vastzet, om te voorkomen dat het zich verspreidt bij het gebruik van andere schoonmaakmiddelen. Om af te stoffen kun je voor de buitenkant het beste microvezeldoeken of een plumeau gebruiken, terwijl je voor de binnenkant ook direct een stofzuiger kunt gebruiken.

Advertisement
pixnio.com

pixnio.com

Zodra het stof is verwijderd (ook van de glaspanelen), kun je overgaan tot het schoonmaken van de kozijnen.

  • In hout: voor hout, zowel natuurlijk als geverfd hout, kan het beste Marseillezeep worden gebruikt, die reinigt zonder het oppervlak te beschadigen. Los een paar lepels op in warm water en wrijf dan met een microvezeldoek zachtjes over de verschillende delen van het kozijn. Spoel af met een andere vochtige doek en droog onmiddellijk af met een derde doek (of een theedoek).

        Als je ziet dat het witte hout vergeeld is, kan je proberen er een doek over te halen die bevochtigd is met water en  azijn (een glas azijn voor elke liter water) dat je enkele minuten laat inwerken alvorens het af te spoelen.

  •     In aluminium: dit zijn solide kozijnen, maar ook hierop (vooral aan de buitenkant) kan zich vuil vormen. Als ze niet zo vuil zijn kan je het verwijderen met een beetje water waarin je een paar druppels afwasmiddel hebt gemengd, eventueel met behulp van een krasbestendige nylon spons (zoals die voor de douche). Voor hardnekkiger vuil kun je een mengsel van water en baking soda maken, dat je met een borstel met zachte haren op de moeilijke plekken wrijft, waarna je het kan schoonmaken zoals hiervoor is beschreven.
  •     In PVC: dit materiaal kan worden bekrast of beschadigd als het wordt schoongemaakt met zelfs licht schurende producten. Daarom is het beter sponzen of microvezeldoeken te gebruiken en het product daarop te spuiten in plaats van rechtstreeks op het te reinigen oppervlak. Je kan een sopje met afwasmiddel gebruiken, terwijl je beter kunt voorkomen dat de kozijnen in contact komen met glasreinigingsproducten (waaronder azijn). Om te voorkomen dat ze worden beschadigd, ook bij het schoonmaken van de ramen, moet je het product op de doek (of stuk krant) spuiten en deze vervolgens over het te reinigen oppervlak halen.


Dit zijn eenvoudige en goedkope methoden die echt een verschil kunnen maken voor het uiterlijk van deuren en ramen.


Advertisement