De was dat binnenshuis niet wilt drogen? Wij onthullen de handigste tips voor het ophangen van de was als het regent

door Natasja

27 Februari 2021

De was dat binnenshuis niet wilt drogen? Wij onthullen de handigste tips voor het ophangen van de was als het regent
Advertisement

Op regenachtige dagen wordt het drogen van de was een moeilijke taak: zonder zon of ventilatie waarvan je kan profiteren als je de kleding buiten ophangt, duurt het veel langer om het droogrek vrij te maken en een nieuwe was te kunnen doen, en het duurt veel langer voordat je iets kunt dragen of gebruiken dat net gewassen is.

Met een paar eenvoudige en intuïtieve trucjes kan je echter de tijd verkorten die nodig is om kleding en linnengoed sneller te laten drogen, en ook de toename van de vochtigheid die het ophangen van wasgoed binnenshuis gewoonlijk met zich meebrengt, tot een minimum beperken.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

1. De kamer luchten is van essentieel belang: wanneer de was buiten hangt, ook wanneer bijvoorbeeld de zon niet schijnt, droogt het door natuurlijke ventilatie sneller en bevindt het zich nooit in een vochtige omgeving.
Als het mogelijk is om een raam te openen zonder ongemak te ondervinden, verdient dat dus de voorkeur, maar als het buiten te veel regent, moet er tenminste voor worden gezorgd dat de deur van de ruimte waar het droogrek staat niet wordt gesloten, zodat al het vocht dat wordt geproduceerd door de kleren die uit de wasmachine komen, niet in die ruimte blijft hangen.
2. Aangezien het echter onvermijdelijk is dat de omgeving verzadigd raakt met vocht, is het ook van fundamenteel belang het droogrek in een niet te kleine ruimte of in de slaapkamer geplaatst wordt. Een te hoge en langdurige vochtigheid bevordert de vorming van schimmel in huis, en is schadelijk voor de gezondheid. Geef daarom de voorkeur aan ruime kamers, met veel mogelijk natuurlijk licht.
3. Maak gebruik van ventilatoren: wanneer je kleren of zware stoffen hebt opgehangen waarvan het drogen veel tijd in beslag zal nemen, kun je eventueel een ventilator te plaatsen (of, als je het hogere verbruik niet erg vindt, zelfs een soort kacheltje dat een warmtestroom produceert) zodat de luchtstraal recht op de opgehangen was wordt gericht, wat ook de vochtigheid in de kamer vermindert.
4. Profiteer van de warmte van de dag: alleen in de zomer kunnen de nachten namelijk warm genoeg zijn om de was snel te laten drogen. In het algemeen is het daarom goed om de was 's morgens te doen, om te profiteren van de warmere uren met meer licht voor het eerste deel van het droogproces. Zodat als het nacht wordt, de verschillende stoffen al bijna droog zijn en zelfs iets lagere temperaturen geen probleem vormen.

Advertisement

Andere voorzorgsmaatregelen

Andere voorzorgsmaatregelen

snappygoat.com

In het algemeen is het dus beter niet te veel ladingen wasgoed tegelijk te doen, zodat het droogrek niet wordt overladen met was: niet alleen zal het langer duren om elke was te drogen, maar het zou ook de vochtigheidsgraad in huis verhogen.

Bij het ophangen van kleren, handdoeken, lakens en alle andere stoffen op het droogrek is het beter om alle beschikbare ruimte voor b.v. elk kledingstuk te benutten en de kleren een beetje uit te kloppen voordat je ze ophangt. Alle dikke vezels die veel water opnemen en altijd doorweekt of bijna doorweekt uit de wasmachine komen (zoals wol), kunnen dan in handdoeken worden gewikkeld die het overtollige water zullen absorberen. Als deze kledingstukken horizontaal moeten worden neergelegd om te voorkomen dat zij hun vorm verliezen, is het altijd beter ze eerst op een leeg droogrek neer te leggen of op een oppervlak dat met een andere droge handdoek is bedekt.

Als je luchtontvochtigers hebt, laat de technologie je dan helpen, of maak gebruik van enkele doe-het-zelf middelen om de vochtigheid in je huis te verminderen!

Advertisement