Verstopte afvoeren: 4 zelfgemaakte en goedkope methodes om ze effectief te ontstoppen

door Natasja

19 Maart 2021

Verstopte afvoeren: 4 zelfgemaakte en goedkope methodes om ze effectief te ontstoppen
Advertisement

Spoelbakken, maar ook de afvoer van de wastafel in de badkamer, het bad of het bidet, kunnen gemakkelijk verstopt raken door verstoppingen in de leidingen, veroorzaakt door etensresten, haren en vele andere afvalresten die in de leidingen terechtkomen. Als je geen specifieke chemische producten wilt gebruiken en voordat je een professional inschakelt, kan je proberen de verstopping te verwijderen met zeer eenvoudige en goedkope methoden.

Het basisingrediënt is in alle gevallen kokend heet water: als de situatie niet al te ernstig is, volstaat het soms een pan vol water in de afvoer te gieten om de verstopping te verwijderen, waarbij het vette gedeelte wordt opgelost. Als je deze handeling twee keer hebt herhaald en geen resultaat ziet, kun je proberen een aantal ingrediënten toe te voegen.

Advertisement
Pinterest, PIxabay

Pinterest, PIxabay

1. Met citroenzuur: deze stof, die vaak als doe-het-zelf-middel bij het huis schoonmaken wordt gebruikt, kan ook nuttig zijn voor het ontstoppen van afvoeren. Het is doeltreffend tegen kalkaanslag en werkt goed als reinigingsmiddel, door ook onaangename geurtjes te verwijderen. Meng 150 gram in een liter kokend heet water en laat het goed oplossen. Je kunt ook 150 ml witte wijnazijn toevoegen. Het belangrijkste is dat het water dat door de afvoer gaat heet is, zodat de verstopping van vettige stoffen beter oplost.
2. Natriumcarbonaat: kook een liter water. Als het bijna klaar kookt, giet 230 gram natriumcarbonaat (ook bekend als wassoda) in de afvoer. Giet er langzaam kokend heet water over, verschillende keren. Je zult merken dat de verstopping weg is wanneer het water snel wegloopt, en je kunt nu de rest van het water er rustig bij gieten. Als het in de spoelbak of wastafel blijft, giet dan nog eens 230 gram natriumcarbonaat in het water en laat het inwerken tot het erin slaagt de verstopping op te lossen en spoel dan opnieuw met kokend heet water.
3. Keukenzout: dit is ook een doeltreffende methode, maar altijd in combinatie met kokend heet water. Giet 120 gram zout in de afvoer, giet er vervolgens kokend water bij. Laat het een paar minuten inwerken en draai dan de warmwaterkraan open om goed na te spoelen.
4. Koolzuurhoudende dranken: dranken zoals Coca Cola kunnen van pas komen bij verstopte afvoeren, en ze moeten op kamertemperatuur worden gebruikt. Giet er een tweeliterfles in en laat het minstens twee uur zitten (zonder de wastafel of spoelbak te gebruiken). Eventueel kan je het een nacht of zelfs 24 uur laten zitten. Giet er daarna een middelgrote pan kokend heet water in om goed te spoelen, en de verstopping zou weg moeten zijn.

Als geen van deze methoden (die je sowieso beter niet kunt mengen) werkt, zul je een professional moeten inschakelen, maar in de meeste gevallen zijn deze middelen voldoende.

Maar het is sowieso beter om de vorming van verstoppingen zoveel mogelijk te voorkomen: denk er dus aan om borden en pannen te ontdoen van etensresten voordat je ze in de spoelbak zet, en gebruik altijd (ook in de badkamer) afvoerfilters, zodat in de leidingen bijna uitsluitend vloeistoffen terechtkomen.

Advertisement