Keukenkastjes verven: een goedkoop idee om de hele ruimte een nieuwe look te geven

door Natasja

18 Februari 2021

Keukenkastjes verven: een goedkoop idee om de hele ruimte een nieuwe look te geven
Advertisement

Na een lange tijd kan het uiterlijk van de kamers saai worden en de keuken vormt geen uitzondering daarop: de stijl van het meubilair, de kleuren van de muren of de vloer en vele kleine details die uit de mode raken of waar je op uitgekeken bent, zijn allemaal dingen die je kunt veranderen, maar dit betekent meestal dat je veel geld moet uitgeven.

Als de kastjes daarentegen in goede staat verkeren, is een eenvoudige en relatief snelle keuze ze te verven en eventueel ook de knoppen en handgrepen te vervangen. Het lijkt een simpele verandering, maar het transformeert het uiterlijk van de ruimte echt, waardoor het onmiddellijk een modernere en frissere omgeving wordt. Het heel is eenvoudig om te doen en ook al kost het misschien een paar weekeinden het zal uiteindelijk de moeite waard zijn.


via Curbly

Schuren

Schuren

curbly.com


Er zijn veel snelle methoden waarbij de fase van het schuren met schuurpapier (met de hand of met speciaal oscillerend gereedschap) niet wordt meegerekend, maar het eindresultaat verbetert drastisch wanneer je eerst schuurt.

Haal dus eerst de kastjes uit elkaar, maak de deurtjes los en verwijder de knoppen, maak ze goed schoon en schuur vervolgens alle oppervlakken die je gaat verven.

Zodra dit is gebeurd, haal er eerst een zuiger overheen en daarna een zachte doek om alle stofresten te verwijderen die door het schuren zijn ontstaan.

Advertisement

Primer

Primer

Pinterest

Een andere stap die soms wordt overgeslagen, is het behandelen van het hout met een primer alvorens de verf te gebruiken. Je kan het beste een product kiezen dat vervolgens met fijnkorrelig glaspapier kan worden geschuurd.

Breng het in een dunne laag aan, beginnend bij de binnenste delen, eerst tegen de nerfrichting in en dan met de nerf mee. Zodra je klaar bent met het aanbrengen van de primer op de deuren, laat je deze drogen en ga je verder met de andere delen. Het is ook raadzaam de primerfase één (zelfs twee) keer te herhalen om een echt uitstekend werk te garanderen.

Zodra het perfect droog is, gebruik je fijnkorrelig glaspapier om het oppervlak te schuren en alle oneffenheden te verwijderen. Gebruik vervolgens weer een zuiger en een doek om al het stof te verwijderen.

Verven

Verven

Pinterest

Op dit punt ben je klaar om een perfect voorbereid oppervlak te verven. De snelste methode is met een spuitpistool, maar als je penselen gebruikt, vergeet dan niet om altijd in één richting te verven, met de nerf van het hout mee. Begin voor de deuren altijd aan de binnenkant en draai ze pas om als de verf handdroog is, om de buitenkant te verven.

Eventueel kan ook een afwerkingslaag aangebracht worden, maar sommige mensen menen dat de verf daardoor na verloop van tijd vergeelt.

Klaar om je keuken een totaal andere look te geven?

Pinterest

Pinterest

Advertisement