Handige alternatieve toepassingen van kaliumzeep

door Natasja

20 Februari 2021

Handige alternatieve toepassingen van kaliumzeep
Advertisement

Kaliumzeep is een zeep waarvan het recept sterk lijkt op dat van Marseillezeep (de zuivere zeep, van plantaardige oorsprong), en bevat kaliumzout van vetzuren, plantaardige olie, glycerine en water. Het wordt veel gebruikt in de biologische landbouw, maar kan ook nuttig zijn bij diverse huishoudelijke taken, vooral wanneer formuleringen worden gebruikt die andere ingrediënten bevatten, zoals kokosolie (een stof met kiemdodende eigenschappen), oftewel die van diverse producten die vergelijkbaar zijn met de beroemde ecologische Italiaanse zeep Alga.

Deze biologisch afbreekbare zeep kan worden gebruikt als pesticiden voor planten, maar ook bij de was en huishoudelijke taken, zoals hieronder vermeld wordt.

Advertisement

Als pesticiden voor planten

Als pesticiden voor planten

algasaponecologico.eu

In geval van schildluis of aantasting door bladluizen, mijten en ander ongedierte moet je 20 gram oplossen in een halve liter heet water, wachten tot het is afgekoeld, en het met een spuit op de plant spuiten op ongeveer 20 à 30 cm afstand van de plant (eventueel de bloemen vermijden) en in de grond rond de wortelhals in de koele uren van de dag (ochtend of avond).

Het is een doeltreffend middel en weinig schadelijk voor planten, het kan preventief werken, maar in het geval van aantastingen die periodiek lijken voor te komen, moet je er rekening mee houden dat de werkzaamheid slechts voor een beperkte duur geldt, zodat het misschien wel eenmaal per week of om de twee weken moet worden toegediend.

Advertisement

In huis

In huis

thethingswellmake.com

Een ontvetter spray: bereid een multifunctioneel product door een blokje (400 g) op te lossen in een halve liter water. Wanneer het mengsel is afgekoeld, giet het in een spuitfles, voeg water toe om de fles te vullen en gebruik het als een ontsmettend ontvettingsmiddel op de verschillende oppervlakken in huis, altijd goed schudden voor gebruik. Als je wilt dat het een aangename geur heeft, voeg dan een paar druppels etherische olie toe: de meest geschikte zijn tea tree, lavendel, eucalyptus of citroen.

Wasmiddel: kook 500 ml water en doe er lavendelbloemen bij, laat ze 15 minuten trekken, afgedekt met een doek. Filter daarna de vloeistof en warm het weer op. Snij intussen een blokje van 500 gram in stukjes, doe ze bij de infusie en laat het geheel smelten. Als het goed is opgelost, haal het van het vuur, laat het afkoelen en voeg eventueel een paar druppels essentiële lavendelolie toe, waarna je het in een fles giet.  Bij het wassen gebruik je het als een normaal wasmiddel voor de wasmachine (of voor de handwas), en voegen je in hetzelfde bakje een eetlepel baking soda toe.

Zou je deze doe-het-zelfmiddelen eens willen uitproberen?

Advertisement