De handige doe-het-zelf methode om verf van houten meubels te verwijderen en ze in hun natuurlijke staat terug te brengen

door Natasja

14 April 2021

De handige doe-het-zelf methode om verf van houten meubels te verwijderen en ze in hun natuurlijke staat terug te brengen
Advertisement

Wanneer je een oud houten meubelstuk dat al een verflaag heeft, wilt opknappen, kun je er zeker voor kiezen om over de bestaande kleur heen te verven, maar het is altijd beter om het materiaal kaal te maken en de verf te verwijderen.

Op deze manier breng je het meubel in zijn oorspronkelijke staat terug, en eventueel kun je zelfs besluiten het te behandelen waarbij de houtnerf als enige decoratie overblijft, of het opnieuw te decoreren. Direct op het hout schilderen garandeert namelijk betere resultaten qua afwerking, maar vooral ook duurzamer.

Om dit soort werkzaamheden thuis te doen, heb je het volgende nodig:

  • Een multifunctioneel gereedschap met oscillerende beweging, voorzien van een schuuropzetstuk 
  • Vlakschuurmachine   
  • Verfverwijderaar. Als het met een verfkwast aangebracht moet worden, kies dan kwasten van lage kwaliteit of oude kwasten die je toch weggooit   
  • Schraper   
  • Beschermende handschoenen (tegen chemicaliën)   
  • Gezichtsmasker en veiligheidsbril

Advertisement

Breng de verfverwijderaar aan

Breng de verfverwijderaar aan

Pinterest

Deze werkzaamheden moeten in een zeer goed geventileerde ruimte worden uitgevoerd en bij voorkeur buiten, indien mogelijk. Het is ook van belang plaatsen te kiezen waar het geen probleem zal zijn om afval en chemicaliën te laten vallen; als alternatief moeten dekzeilen en beschermende materialen worden gebruikt om de vloer doeltreffend te beschermen. Je moet ook steeds beschermende accessoires dragen voor je handen, neus, mond en ogen.

Volg de instructies van het gekozen type verfverwijderaar en breng het per zone op de meubels aan, om niet teveel dampen in één keer te verspreiden. Het moet meestal 20 minuten inwerken.

Advertisement

Schrapen

Schrapen

Pinterest

Na 15-20 minuten kun je overgaan tot het afschrapen van de verf die zich met de verfverwijderaar vermengd heeft, met behulp van een schraper. Het moet er heel gemakkelijk afgaan: als dat niet het geval is, wacht dan nog een paar minuten tot het product is uitgewerkt.

Er zijn vaak plaatsen die moeilijker te bereiken zijn, waar je een tweede of derde keer verfverwijderaar moet aanbrengen. Het is dus het beste om eerst het gehele meubel te behandelen en dan in een tweede fase het product aan te brengen op alle afzonderlijke moeilijk bereikbare delen.

Schuren

Schuren

Pinterest

Als de meubels in verschillende delen uit elkaar gehaald kunnen worden, doe dat dan nu. Als er nog plekken zijn met verfvlekken, zelfs na een tweede laag lakverwijderaar, zal de schuurfase deze verwijderen. Voor grotere en vlakkere oppervlakken kun je een vlakschuurmachine gebruiken, voor andere oppervlakken heb je gereedschap met schuurhulpstukken nodig. Begin met een grovere korrel en ga dan over op een fijnere korrel.

Op dit punt hoef je alleen nog maar met een zachte doek stof en vuil te verwijderen en vervolgens een laagje van een regenererend en beschermend product, zoals houtconditioner, aan te brengen. De meubels zijn nu klaar zijn voor elke verdere decoratieve behandeling die je maar wilt!

Advertisement