Doe-het-zelf middelen om vloeren te laten glanzen en heerlijk te laten ruiken

door Natasja

03 Februari 2021

Doe-het-zelf middelen om vloeren te laten glanzen en heerlijk te laten ruiken
Advertisement

Wanneer je de vloer schoonmaakt, kan het zijn dat er maar kort een lekker geur in de kamer blijft hangen en sommige reinigingsmiddelen voor vloeren ruiken lekker maar ontvetten niet goed. En als je vaak bleekmiddel gebruikt om schoon te maken, helpt dat ook niet om een aangename geur te krijgen.

Om het probleem te verhelpen kun je als aanvullende of alternatieve methoden (afhankelijk van hoe vuil de vloer is) doe-het-zelf middelen gebruiken op basis van azijn, of Marseillezeep of ook etherische oliën om de kamer lekker te laten ruiken. Deze middelen moeten worden vermeden op parket, omdat er veel water voor nodig is en voor marmer is het beter de voorkeur te geven aan Marseillezeep en azijn of te agressieve middelen te vermijden.


Advertisement

Met parfum of wasverzachter

Met parfum of wasverzachter

Commons Wikimedia

Als je parfums of wasverzachters hebt waarvan je de geur erg lekker vindt, kun je die ook voor de vloeren gebruiken, in zeer kleine hoeveelheden en zonder ze te mengen met andere schoonmaakmiddelen. Vul een emmer kokend water, voeg 1 kopje baking soda en een half kopje azijn toe en vervolgens een schepje, of iets minder, wasverzachter (je kunt eventueel de hoeveelheid verhogen indien er geen strepen op de vloer achterblijven).

Je kunt dit middel gebruiken als je alleen de vloer wilt opfrissen die goed geveegd is en niet bijzonder vuil was, of als een extra stap na het wassen van de vloer met een schoonmaakmiddel waarvan je de geur niet lekker vindt.


Advertisement

2. Etherische oliën

2. Etherische oliën

needpix.com

Een paar druppels lekker ruikende etherische olie toevoegen aan een emmer kokend water is een snel en eenvoudig idee om een kamer langdurig lekker te parfumeren, eventueel na een goede schoonmaakbeurt of als remedie wanneer de vloer nauwelijks vuil was maar je toch de omgeving lekker wilt laten ruiken.

Je kunt kiezen voor balsamische en frisse geuren, zoals munt, eucalyptus of tea tree, die ontspannend werken en een antibacteriële werking hebben (ze zijn overal perfect, vooral in de badkamer), of voor meer bloemige geuren zoals lavendel (eventueel in de slaapkamer) of energieke geuren zoals citrusvruchten (in de keuken zijn ze ideaal!).3. Marseillezeep

3. Marseillezeep

Pixabay

Kokend water waarin je schilfers Marseille-zeep oplost: het is een traditioneel middel dat altijd werkt, perfect om oppervlakken op een delicate manier te ontvetten en ideaal om de omgeving lekker te laten ruiken. Je kunt eventueel ook een paar druppels essentiële olie van lavendel of roos toevoegen, als je van deze combinatie houdt.

4. Azijn en afwasmiddel

4. Azijn en afwasmiddel

pxhere.com

Als je vloeren erg vuil zijn, kun je proberen ze schoon te maken door in een emmer kokend water een glas witte wijnazijn (of appelazijn, die een delicatere geur heeft) en een paar druppels afwasmiddel te doen. Ook in dit geval kan je een paar druppels etherische olie toevoegen.

Zou je een van deze middelen eens willen uitproberen?

Advertisement