7 prachtige kamerplanten laten groeien in een omgeving met weinig licht

door Natasja

30 Januari 2021

7 prachtige kamerplanten laten groeien in een omgeving met weinig licht
Advertisement

Hoewel er geen planten bestaan die in volledige duisternis kunnen overleven, zijn er wel enkele soorten die in een slecht verlichte omgeving kunnen overleven en onder andere weinig verzorging nodig hebben, allemaal eigenschappen die ze ideaal maken om in een appartement te worden gekweekt.

Als je dus kamers hebt waar weinig zonlicht binnenvalt, kun je proberen enkele soorten planten te kweken die eenvoudig te vinden zijn, op voorwaarde dat je ze de juiste levensomstandigheden kunt garanderen wat temperatuur, temperatuurschommelingen, tocht en irrigatie betreft. Als het weer warm wordt, kun je ze naar het balkon of de tuin verplaatsen en ze helpen zich voor te bereiden op een nieuwe winter.

Advertisement

Sansevieria (cilindrisch of trifasciata)

Sansevieria (cilindrisch of trifasciata)

Commons Wikimedia

Sansevieria is een van de populairste planten in de binnenhuisinrichting geworden: hij wordt vaak gebruikt om zijn essentiële en stijlvolle vorm als grafisch element dat op een originele manier het huis decoreert. Maar naast zijn bijzondere uiterlijk is hij vooral poulair door zijn vermogen om tegen weinig licht bestand te zijn en ook weinig water nodig heeft.

Houd hem uit de buurt van tocht en geef alleen water wanneer de grond echt droog is (ook onder de oppervlaktelaag), zonder de bladeren nat te maken. De minimumtemperatuur mag nooit onder de 13 graden komen. De trifasciata, in het bijzonder, kan verscheidene weken zonder water.

Advertisement

Scindapsus

Scindapsus

Commons Wikimedia

Net als de sansevieria en andere hieronder genoemde soorten, behoort de scindapsus tot de planten die de lucht het best zuiveren van gifstoffen en stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Hij heeft ook het voordeel dat hij zich kan handhaven in slecht verlichte delen van het huis en een kruipende gewoonte die hem ideaal maakt voor planken en boekenkasten. Hij wordt vaak in de keuken geplaatst waar hij zich voorplant.

De omstandigheden zijn vergelijkbaar met die van de sansevieria, dus een paar weken lang hoef je niet aan het water geven te denken. Als je hem echter bij goed weer buiten kunt zetten, zal hij je zeer dankbaar zijn.

Aspidistra

Aspidistra

Commons Wikimedia

Deze plant, die oorspronkelijk uit China komt, weet te overleven waar anderen dat niet kunnen, gezien hij goed tegen gebrek aan licht kunt. Er zijn verschillende soorten, zelfs bontbladige (maar meer delicate) en ze hebben allemaal mooie lange en smalle bladerendie je om de zoveel tijd met een eenvoudige natte doek moet schoonmaken om te voorkomen dat er stof ophoopt. De minimumtemperatuur bedraagt 10° en als de plant in een kamer met enige lichtinval (geen directe zon) staat kan hij lang voortleven zonder voortdurend te worden verzorgd.

Dracaena Marginata

Dracaena Marginata

Commons Wikimedia

Er zijn verschillende soorten dracaena die je kunt kweken, maar de Marginata heeft prachtige rode randen die hem veel aantrekkelijker maken. Dit is een plant die groot wordt en veel ruimte nodig heeft naarmate hij groeit - er wordt zelfs aangeraden om hem om de drie jaar te verpotten.

Hij moet water krijgen wanneer de grond volledig is uitgedroogd, verdraagt geen voetbad en de ideale temperatuur ligt tussen 16 en 24 graden en mag niet gedurende een langere periode onder de 10 graden gaan.

Zamioculcas

Zamioculcas

Commons Wikimedia

Het is een van de planten die vaak als zwarte duimbestendige planten wordt beschouwd, omdat hij echt, of heel zelden, geen water nodig heeft, weinig licht verdraagt, langzaam groeit (waardoor je je lange tijd geen zorgen hoeft te maken over verpotten) en in vele delen van de wereld ook bekend staat als de plant die geluk en geld aantrekt.

Een noodzakelijke voorwaarde is dat hij beschut blijft tegen plotselinge temperatuurschommelingen en vooral tegen de minste tocht. Hij verdraagt absoluut geen voetbad en de beste temperatuur ligt tussen 16 en 26 °C, ook al weerstaat hij ook rond 10° in de winter, en binnen pieken van 30-35° in de zomer.

Advertisement

Chamaedorea Elegans

Chamaedorea Elegans

Commons Wikimedia

De Chamaedorea is een van de meest sterke kamerplanten, hij zuivert de lucht en kan, mits goed verzorgd, tot meer dan een meter hoog groeien. Hij wordt ook wel de "gelukspalm" genoemd en verdraagt zowel hoge temperaturen als vrij lage minimumtemperaturen, hoewel de ideale temperatuur rond 18° ligt. Je kunt ook een vochtige doek gebruiken om de bladeren van deze plant schoon te maken.

Zet hem op een goed geventileerde, maar tochtvrije plaats en hij zal een prachtige decoratie zijn.

Spathiphyllum

Spathiphyllum

pixabay.com

Ook bekend als lepelplant is het een zeer geliefde plant vanwege zijn elegante uiterlijk, zijn opzichtige bloemen en het vermogen weerstand te bieden in omstandigheden die voor anderen onmogelijk zouden zijn. Er zijn verschillende soorten, met verschillende afmetingen, maar ze worden meestal nooit hoger dan 60 cm, zodat ze nooit te veel ruimte innemen.

Hij verdraagt weinig licht, perioden van droogte (maar je zult zien dat hij bij ernstig watergebrek begint te hangen) en moet ongeveer om de 2 à 3 jaar worden verpot, wanneer je ziet dat de wortels uit het onderste gat van de pot beginnen te komen, waarbij je in dat geval een pot moet kiezen die slechts één maat groter is. Over het algemeen houdt hij van dagtemperaturen van ongeveer 20-25°C en nachttemperaturen van ongeveer 18 graden, in ieder geval beter dat ze nooit onder de 15° komen.

Heb je al eens geprobeerd om deze planten te kweken?

Advertisement