Trucs om zo goed mogelijk te zorgen voor de eenvoudigste te kweken planten

door Natasja

22 Januari 2021

Trucs om zo goed mogelijk te zorgen voor de eenvoudigste te kweken planten
Advertisement

Planten kweken in huis geeft op vele vlakken veel voldoening: ze zijn mooi om naar te kijken en verfraaien de ruimtes op uniek wijze, de verzorging ervan is therapeutisch, maar bovenal helpen ze je de lucht op volkomen natuurlijke wijze te zuiveren van stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Maar niet iedereen heeft groene vingers, dus vaak geeft men het na een paar eclatante mislukkingen op. En toch, als je huis de omstandigheden (wat betreft licht en temperatuur) kan garanderen die voor sommige soorten voldoende zijn om te overleven, is het de moeite waard om het te proberen, door planten te kiezen die gemakkelijker te kweken zijn en een reeks basisregels te volgen.


Advertisement

Kies eenvoudige planten

Kies eenvoudige planten

Pixabay

Iedereen wil wel graag het huis verfraaien met grote bloemen of gebladerte met exotische en mooie vormen, maar dat zijn meestal planten die een speciale en zeer zorgvuldige verzorging vereisen. Maar gelukkig zijn de laaste tijd planten die lang genegeerd werden weer populair geworden, juist omdat ze het beste zijn voor wie niet zoveel ervaring heeft, ze de lucht zuiveren en een symbool van binnenhuisarchitectuur zijn geworden.

Pothos, sansevieria (vrouwentong), phalangium, aloë vera, klimop, crassula (jadeplant) zijn enkele van de planten die eenvoudig te kweken zijn en die je gemakkelijk kunt vinden in bloemenwinkels, maar ook in supermarkten of in sommige grote meubelzaken.

Advertisement

Een minimum aan onderzoek

Een minimum aan onderzoek

pixy.org

Verken de verschillende soorten op zoekmachines. Er bestaan veel lijsten met "eenvoudige" planten die verschillende soorten omvatten. Iedereen zal zijn of haar favoriet hebben, maar voordat je er gelijk een gaat kopen is het beter om een duidelijk idee te hebben van de essentiële voorwaarden die voor elke soort plant moeten worden gegarandeerd, dus je kan het beste eerst een beetje onderzoek doen en vervolgens eventueel de informatie controleren bij de tuincentra, of op zijn minst te vragen in de online groepen of forums op sociale netwerken.

De eerste factoren waarvoor je moet zorgen zijn licht (er is geen enkele plant die altijd in het donker of constant halflicht kan leven, althans niet in huis) en de gemiddelde temperatuur (minimum en maximum) die nodig is voor de gekozen plant.

Gele of droge bladeren? Verwijder ze.

Gele of droge bladeren? Verwijder ze.

Commons Wikimedia

Een verdord blad of een dorre tak kan niet weer tot leven komen. Gebruik een tuinschaar, ontsmet hem voor en na gebruik (je zult de plant toch op een of andere manier verwonden, en als hij ziek is, is het beter de situatie niet te verergeren of het probleem naar andere planten te verspreiden) en verwijder hem.

Als je niet zeker weet of de tak droog is, knip dan slechts een klein stukje af aan het uiteinde en kijk naar het midden van de doorsnede: je zult meteen zien of er niets aan te doen is of dat de tak in plaats daarvan nog groen is en dus niet verwijderd hoeft te worden.

Water geven: beter te weinig dan te veel

Water geven: beter te weinig dan te veel

Pixabay

Ongetwijfeld denk je dat als de plant ziek is, hij water nodig heeft. Dat is tenslotte waar het zich mee voedt. Toch is het in de overgrote meerderheid van de gevallen het teveel aan water dat tot de dood van de verschillende soorten planten leidt, vooral bij de soorten die als eenvoudig te kweken worden beschouwd.

Teveel water is schadelijk voor de meeste sierplanten die niet echt waterplanten zijn, dus je moet er altijd voor zorgen:

  • dat de potgrond die je kiest goed losgemaakt is
  • dat de pot voldoende gaten heeft om het water te laten ontsnappen
  • dat de schotel waarin het water zich verzamelt, niet volloopt. Daarna kun je de planten naar een wastafel, douche of bad verplaatsen, ze water geven en al het water eruit laten lopen en ze dan pas weer in de schoteltjes of pothouders zetten als ze niet meer lekken. Als je daarentegen al een beetje hebt geoefend, kun je het water rechtstreeks in de pot geven, waarbij je tijdens de winter eventueel het water verwijdert dat in de schotels blijft staan.

Hoe vaak moet je dus water geven?

Hoe vaak moet je dus water geven?

Pxhere

De gouden regel, voor elke plant, is water geven wanneer de grond is opgedroogd. Soms droogt echter alleen de bovenste laag op, terwijl de grond rond de wortels vochtig blijft. En niet altijd maakt de plant ons duidelijk dat hij water nodig heeft, sterker nog, soms betekent takken en bladeren die turgescentie verliezen dat er te veel water is. Wat te doen in dat geval?

Steek een vinger in de grond om te voelen of de grond droog of bijna droog is. Dan kun je weer water geven. Er zijn ook goedkope bodemvochtmeters verkrijgbaar online of bij speciaalzaken, die nuttige indicatoren zijn voor wie zijn/haar handen niet vuil wil maken.

Als de grond daarentegen nat is, maar de plant lijkt te lijden en het lang geleden is dat je het voor het laatst water hebt gegeven, betekent dit dat er sprake is van schadelijke waterstagnatie. Helaas is het moeilijk om in deze omstandigheden een plant te redden, maar je kunt een reeks handelingen uitvoeren om de grond sneller te laten drogen: verplaats de plant in het zonlicht als dat nog niet het geval was en haal hem eventueel voorzichtig uit de pot met al de aarde. Je kunt zo zien of de grond doorweekt is of dat er misschien wormen zijn (en daar zul je een passend ongediertebestijdingsmiddel moeten toedienen), of meer eenvoudig of er een verstopping was die de waterstroom uit de pot zelf verhinderde.

Advertisement

Niet overdrijven met meststoffen

Niet overdrijven met meststoffen

Commons Wikimedia

Ook meststoffen kun je beter niet gebruiken als je geen ervaring hebt en je dient er in elk geval zuinig mee om te gaan. Het zijn in feite geen wondermiddelen die de plant voor je kweekt, maar ze zijn eventueel nuttig als er problemen zijn, of om een iets snellere groei of een meer opzichtige bloei te stimuleren, maar dikwijls zetten zij de plant onder druk, waardoor hij meer lijdt en als de meststoffen in een te geconcentreerde vorm worden toegediend, verbranden zij de plant waarna er niets meer aan te doen is.

Als je het ze echt wilt gebruiken, kun je beter kiezen voor natuurlijke stoffen die geschikt zijn voor het soort plant dat je thuis hebt, die langer resultaat geven maar minder agressief zijn en in elk geval dien je de aanbevolen hoeveelheid te respecteren.

Veel plezier met tuinieren!

Advertisement