Tips voor een schone en opgeruimde badkamer

door Natasja

24 Januari 2021

Tips voor een schone en opgeruimde badkamer
Advertisement

Een altijd schone badkamer betekent een vrij regelmatige, snelle en grondige schoonmaakroutine handhaven, maar ook enkele trucs kunnen je elke dag helpen om alles opgeruimd te houden en het sneller en gemakkelijker te maken om de verschillende oppervlakken schoon te maken.

Hieronder vind je enkele aanwijzingen die nuttig kunnen zijn om een doeltreffende schoonmaakroutine te plannen en de voorwerpen die we gewoonlijk in deze ruimte bewaren, zo te organiseren dat ze niet in de weg liggen.


Advertisement

De beste routine

De beste routine

Pixabay

Een keer per week moet je de volgende werkzaamheden uitvoeren:

 • de wastafel, de douche of het bad en het toilet grondig schrobben
 • de plank rond de wastafel schoonmaken
 • de spiegel schoonmaken
 • de vloer vegen of stofzuigen en de vloer dweilen
 • de prullenbak legen
 • de badmatten wassen

Een keer per maand moet je de volgende werkzaamheden uitvoeren:

 • de lampen en lampjes schoonmaken
 • de muren schoonmaken
 • de plinten en deuren schoonmaken
 • de rails, wc-rolhouder en alle andere accessoires schoonmaken
 • het douche/badgordijn of de douchecabine grondig schoonmaken

Zorg er ook voor dat je zo vaak mogelijk de onderdelen ontsmet die het vaakst door iedereen in huis worden aangeraakt, zoals handgrepen en ladeknoppen, kranen, schakelaars en de toiletbril.

Advertisement

Handige tips

Handige tips

Commons Wikimedia

Om ophoping van vuil in de leidingen te voorkomen, zou je altijd filters moeten gebruiken voor de afvoer, in de wastafel, douche of badkuip.

De badkamer is een zeer vochtige plaats, dus als je geen raam open kunt doen om de ruimte zoveel mogelijk te ventileren, moet je - eventueel tijdens het douchen - het ventilatiesysteem van de badkamer aandoen. Anders moet je, zodra je klaar bent met douchen, een ruitenreiniger gebruiken om de druppels te verwijderen die op het glas en de muren zijn achtergebleven.

Verzamel alle producten die je het meest gebruikt in manden of opbergboxen, zodat je ze, wanneer je gaat schoonmaken, alles bijelkaar kan optillen zonder dat je een fles per keer moet verplaatsen.

Pixabay

Pixabay

Het is verder een goed idee om altijd een grote voorraad schone handdoeken klaar te hebben, om te voorkomen dat je te lang vuile en vochtige handdoeken gebruikt.

Als je de gewoonte hebt je kleren op de grond te gooien wanneer je gaat douchen, kun je beter ruimte zoeken voor een mand om daar de kleding in te doen.

De prullenbak moet ook altijd een deksel hebben.

Als je altijd van een aangename geur wilt genieten in de badkamer, gebruik dan etherische oliën en andere doe-het-zelf oplossingen!

Advertisement