5 alternatieve toepassingen van afwasmiddel voor huishoudelijke taken

door Natasja

17 Januari 2021

5 alternatieve toepassingen van afwasmiddel voor huishoudelijke taken
Advertisement

Het is niet echt nodig om een verschillend product te hebben voor ieder type reiniging dat in huis moet worden uitgevoerd. Tenzij je te maken hebt met waardevolle en kwetsbare oppervlakken die met bijzondere zorg moeten worden behandeld, is het mogelijk om in verschillende situaties dezelfde reinigingsmiddelen te gebruiken.

Afwasmiddel kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt voor andere doeleinden dan de afwas, alleen of in combinatie met andere middelen die je meestal in huis hebt. Het is zeker handig om deze alternatieve toepassingen te kennen, zodat je een oplossing hebt in het geval je geen andere producten in huis hebt.

Advertisement

Vlekken uit stoffen verwijderen

Vlekken uit stoffen verwijderen

Commons Wikimedia

Een etens- of wijnvlek op het tafelkleed, of vlekken op meer resistente stoffen kunnen worden behandeld met afwasmiddel en waterstofperoxide, in een verhouding van 1 op 3. Door ze te mengen en het vervolgens een paar minuten in te laten werken op de vlek (controleer altijd of de waterstofperoxide de stof niet bleekt), werkt het als vlekkenverwijderaar voordat je het in de machine stopt.

Advertisement

Keukenrekken en bovenkastjes

Keukenrekken en bovenkastjes

Pxhere

Wanneer je toevallig geen vetverwijderaar bij de hand hebt, kun je afwasmiddel gebruiken op vuile aanrechtbladen of op kastdeurtjes die bedekt zijn met vettig vuil dat zich vormt na het koken. Je hoeft het alleen maar een beetje met warm water te mengen, vervolgens op het te reinigen gebied te verspreiden en in te wrijven, eventueel op de moeilijkste plekken een beetje in te laten werken en vervolgens af te spoelen en te drogen met een microvezeldoek.

Badkamerreiniger

Badkamerreiniger

Pixabay

Meng 1 kopje azijn en 1 eetlepel maiszetmeel in een magnetronbestendige kom. Verwarm het mengsel, indien goed gemengd, in de magnetron, gedurende 1 minuut op gemiddeld vermogen. Giet vervolgens 2 eetlepels afwasmiddel in een spuitfles, voeg het warme azijn-zetmeelmengsel toe en schud goed.

Op dit punt hoef je het alleen maar op de laag vuil in het bad, de wastafel of een ander oppervlak in de badkamer te spuiten, inclusief de douche en het 10 minuten te laten intrekken voordat je het afspoelt met warm water en droogt met een microvezeldoek.

Als multifunctioneel product

Als multifunctioneel product

Commons Wikimedia

Door wat afwassmiddel met water in een spuitfles te mengen (eventueel met wat azijn) wordt het een allesreiniger voor noodgevallen waarmee je echt alles mee kunt schoonmaken, inclusief de afneembare onderdelen van een stofzuiger, het draaiplateau in de magnetron of zelfs de vuile randen rond het fornuis.

Advertisement