8 fouten die vermeden moeten worden tijdens het schoonmaken
Iedereen heeft een min of meer beproefde schoonmaakroutine, die bestaat uit gewoontes die in de loop van de tijd zijn geconsolideerd. Enkele handelingen die we gewoonlijk uitvoeren kunnen echter een averechts effect hebben betreft effectiviteit en hygiëne.
Dus, misschien onbewust, krijg je niet de resultaten die je zou kunnen bereiken als je maar wist welk gedrag je zou kunnen corrigeren. Instinctmatig maak je de vloer als laatste in een kamer schoon, maar waarschijnlijk gebruiken veel mensen hetzelfde doekje op veel verschillende oppervlakken. Hieronder vind je enkele van de meest voorkomende fouten die je moet vermijden bij het schoonmaken.
via Family Handyman
1. Dezelfde doek of dweil in meer dan één kamer gebruiken
Ook in dezelfde kamer zou je het eigenlijk moeten vermijden, maar dezelfde stofdoek in verschillende kamers gebruiken betekent het verspreiden van vuil en bacteriën van de ene naar de andere kamer. Het is dus beter om voor elk oppervlak een andere doekje toe te gebruiken, of in ieder geval een microvezeldoek te gebruiken voor iedere te reinigen ruimte.
2. Een plumeau gebruiken voor het afstoffen
Er is geen plumeau dat, in plaats van stof op te vangen, het niet verspreidt, waardoor het op alle omliggende oppervlakken en vooral op de vloer terechtkomt. Ook in dit geval is het beter om microvezeldoeken te gebruiken die regelmatig gewassen dienen te worden.
3. De stofzuiger niet reinigen
Naast het vervangen van zakken en filters of het legen van stofzakken of bakken, moet je niet vergeten om het mondstuk dat in contact is gekomen met de verschillende oppervlakken grondig te reinigen. Zo niet na elk afzonderlijk gebruik, dan toch ten minste ma twee of drie keer. Anders ontstaat er niet alleen een steeds grotere obstructie dat de zuigcapaciteit van de machine vermindert, maar wordt ook een deel van het vuil naar buiten geblazen in plaats van dat het allemaal binnenin wordt opgevangen.
4. De vaatwasser voor alle gebruiksvoorwerpen gebruiken
Er is keukengerei dat veel uitsparingen, gaten en ruimtes heeft die de waatwasser niet goed kan schoonmaken. Bijvoorbeeld delen van een of andere blender of keukenmachine. Als er voedsel in dergelijke voorwerpen achterblijft, gaat het uiteindelijk verrotten en komt het in contact met eventuele andere voedselbereidingen. Dan kan je het beter met de hand afwassen, zodat de vaatwasser voor de "eenvoudigere" afwas kan zorgen.
5. De wc-borstel na de reiniging onmiddellijk in de houder terugplaatsen
Het is beter om de borstel eerst schoon te maken en vooral zo goed mogelijk op te laten drogen.
6. De spoelbak niet vaak schoonmaken
Niet alleen sponzen en afwasborstels, maar ook de spoelbak zelf moet na elk gebruik worden gereinigd (zorg er ook voor dat de afvoer niet verstopt raakt) en grondig worden gedroogd, zodat er geen resten van vuil en eventuele bacteriën op de afwas die erna wordt gedaan, komt.
7. De wasmachine niet schoonmaken
Ook de wasmachine vult zich met een deel van het vuil dat van de kleding is verwijderd, wat niet volledig wordt geëlimineerd door eenvoudige wasbeurten. De deurafdichting is vaak een reservoir voor haar, dierenharen, pluis en diverse resten en de trommel zelf moet ook regelmatig worden schoongemaakt door met geschikte producten de wasmachine leeg te laten draaien.
8. De snijplanken met zeep schoonmaken
Zeep en warm water zullen zeker het grootste deel van het voedsel dat op de snijplank achterblijft, verwijderen, maar in de spleten die ontstaan door messneden blijven resten zitten die zo vaak mogelijk moeten worden verwijderd.
Hiervoor kun je de snijplank een half uur laten weken in waterstofperoxide, daarna hoef je hem alleen nog maar goed af te spoelen en meteen te drogen.
Maak jij toevallig deze fouten?