De middelen om verschillende soorten vlekken van marmeren aanrechtbladen te verwijderen

door Natasja

15 December 2020

De middelen om verschillende soorten vlekken van marmeren aanrechtbladen te verwijderen
Advertisement

Marmer is een waardevol en veelgevraagd materiaal in de inrichting van keukens en badkamers: het is mooi, bestendig en eenvoudig te reinigen, maar heeft ook regelmatig onderhoud nodig. Het langdurig gebruik van verkeerde reinigingsmiddelen kan schadelijk zijn voor deze oppervlakken en er zijn dan ook verschillende geschikte producten te koop.

Als je echter enkele huismiddeltjes wilt proberen om de verschillende soorten vlekken te verwijderen die zich op marmeren aanrechtbladen kunnen vormen, kan je gebruik maken van verschillende tamelijk eenvoudige en snelle methoden.


Advertisement

Belangrijke voorzorgsmaatregelen

Belangrijke voorzorgsmaatregelen

Commons Wikimedia

  • Maak het marmer met warm water schoon als het niet erg vuil is en indien je reinigingsmiddelen moet gebruiken, kies dan altijd voor zachte reinigingsmiddelen. Hier (https://www.creativonederland.nl/read/29115/il-tutorial-per-preparare-un-detergente-fai-da-te-per-pulire-il-marmo:-l-alternativa-economica-e-casalinga?fbclid=IwAR0Wn3lxUkPUipNeV0U046-o_fcBlnC90TWCK2UM2ZTYHt_OZF4VN2031d4) vind je een voorbeeld op basis van alcohol en essentiële oliën.
  • Maak vaak schoon, direct na elk gebruik. Het is namelijk belangrijk om vloeistoffen die agressief kunnen zijn, zoals azijn, citroensap en alle vloeistoffen met een significante zuur bestanddeel, onmiddellijk te verwijderen.
  • Vergeet niet het oppervlak na het schoonmaken altijd te drogen.Advertisement

Producten voor vlekverwijdering

Producten voor vlekverwijdering

Pxhere

Voor hardnekkiger vlekken kan je gebruik maken van baking soda of Marseillezeep. Dit zijn de volgende stappen:

  • Spoel het oppervlak af met een in warm water gedrenkte microvezeldoek
  • Wrijf met hetzelfde doekje een beetje Marseillezeep of baking soda op de vlek
  • Spoel met warm water en droog onmiddellijk af


Voor kalkafzettingen die door water zijn achtergelaten:

  •     Gebruik producten tegen kalkaanslag, maar 50% verdund met warm water, nooit onverdunde producten.
  •     Als je huismiddeltjes wilt gebruiken, maak dan een pasta met Marseillezeep en baking soda, wrijf het op het oppervlak, laat het een paar minuten inwerken en spoel het vervolgens grondig af met heet water en droog het goed af.

Voor hardnekkige vetvlekken of beschadigde plekken

  • Aardappelzetmeel: verdeel een beetje zetmeel over het oppervlak, laat het een paar minuten inwerken, spoel het af met warm water en maak het daarna schoon met een zacht reinigingsmiddel.
  • Puimsteen: als er een beschadigde of vergeelde plek is, wordt als laatste redmiddel het gebruik van een puimsteen aangeraden. Omdat het een schurend materiaal is, kan het echter schade veroorzaken: probeer het eerst op een verborgen plek om het resultaat te beoordelen. Je moet de puimsteen voorzichtig over de te behandelen zone wrijven en ook in dit geval met warm water afspoelen en vervolgens met een zacht reinigingsmiddel schoonmaken.

Veel succes!Advertisement