Een handige en eenvoudige manier om vilt te maken van gerecyclede oude wollen truien

door Natasja

07 December 2020

Een handige en eenvoudige manier om vilt te maken van gerecyclede oude wollen truien
Advertisement

Het komt vaak voor minstens één keer een grote wasfout te maken met als resultaat een gekrompen en hard wollen kledingstuk uit de wasmachine te halen: nu niet langer draagbaar, was dat kledingstuk onvrijwillig onderworpen aan een proces dat de stof "gekookt" heeft, waardoor de eigenschappen ervan op een onomkeerbare manier zijn veranderd.

In de vaktaal wordt gezegd dat het vervilt is, terwijl het in werkelijkheid om wol, dat gekookt is, gaat. Door een dergelijk proces is het weefsel dikker en compacter, blijft het altijd zeer warm en is het ook meer waterafstotend. Naast het hergebruik voor verschillende soorten doe-het-zelf projecten, kan vilten wol worden gebruikt in plaats van vilt of vilten doeken voor vele decoratieve knutselwerkjes, omdat het niet pluist.

Dus als je (minstens 80%) wollen truien hebt die beschadigd zijn door motten, met onuitwisbare vlekken of op een andere manier onbruikbaar, kun je zonder kosten hetzelfde resultaat veroorzaken en de stof vervilten: https://www.cucicucicoo.com/2015/05/how-to-felt-wool-sweaters-in-the-washing-machine/.


Advertisement
Libreshot, Pixabay

Libreshot, Pixabay

Om wol te vervilten heb je water, warmte en schudden nodig: de wasmachine is daarom het perfecte hulpmiddel.

    1. Scheid de kledingstukken zoveel mogelijk in verschillende groepen op kleur
    2. Leg ze samen met drie tennisballen in de trommel van de wasmachine
    3. Gebruik een willekeurig wasmiddel en laat de langste en hoogste temperatuurcyclus draaien
    4. Als ze uit de wasmachine komen, zullen de kledingstukken veel kleiner en de stof veel dikker en compacter zijn en hoef je ze alleen maar goed in de lucht te laten drogen om ze te gebruiken zoals je wilt. Het is het beste om ze plat te leggen en niet te vouwen om hun vorm niet te veranderen.
    5. Als je vindt dat de wol niet voldoende "getransformeerd" is in vilt, kun je de cyclus herhalen en eventueel meer tennisballen toevoegen.

Als je eenmaal tevreden bent met het resultaat heb je bruikbaar materiaal voor veel doe-het-zelf-ideeën.


Advertisement