Handige doe-het-zelf- en huishoudmethoden om het toilet effectief en economisch te reinigen

door Natasja

07 Oktober 2020

Handige doe-het-zelf- en huishoudmethoden om het toilet effectief en economisch te reinigen
Advertisement

Het toilet schoonmaken is zeker een van de meest vervelende huishoudelijke taken, maar als je weinig resultaat boekt of het je veel geld kost door de meest effectieve producten aan te schaffen, is het helemaal vervelend. Dus als je een paar trucjes wilt uitproberen, kijk dan eens naar de tips hieronder.

Er zijn een aantal ingrediënten die we vaak in huis hebben, of die we gemakkelijk kunnen vinden, die ons helpen het toilet schoon te houden, zelfs in gevallen waar hardnekkig vuil zich ophoopt, of bij zeer hard water (dat duidelijke sporen van kalkaanslag achterlaat) waardoor het nog moeilijker wordt.

Advertisement

Nuttige middelen

Nuttige middelen

Commons Wikimedia

Voor het verwijderen van kalk- en urinevlekken op het sanitair, is het noodzakelijk om gebruik te maken van middelen die zuur bevatten. Dit zijn de meest bruikbare middelen:

  •     Natriumbicarbonaat: gemengd met water om een schuim of pasta te maken een paar uur laten inwerken op de vlekken.
  •     Citroenzuur: poeder is beter, maar vloeibaar is ook effectief
  •     Bruistabletten voor kunstgebitten: dankzij de actieve zuurstof werken ze ook tegen vuil en bacteriën op het sanitair
  •     Azijn: een ander ingrediënt dat nooit mag ontbreken. Houd altijd een fles witte azijn bij de hand, mag ook een goedkope fles zijn
  •     Cola: koolzuurhoudende dranken zoals Coca Cola bevatten fosforzuur, dat effectief is in het verwijderen van mineraalafzettingen en het ontvetten van het sanitair
  •     Puimsteen: maak in het ergste geval gebruik van het schurende vermogen van puimsteen, dat harder is dan kalksteen maar zachter dan keramiek, dus als het voorzichtig wordt gebruikt, beschadigt het het sanitair niet

Advertisement

Hoe maak je moeilijke onderdelen schoon?

Hoe maak je moeilijke onderdelen schoon?

pxfuel.com

 1. De toiletzitting: over het algemeen is het vergelen van de toiletbril te wijten aan het gebruik van te agressieve producten die het plastic aantasten, door de resten van reinigingsmiddelen brokkelt de oppervlaktelaag beetje bij beetje af. De meest aanbevolen techniek is dan ook om de zitting grondig af te spoelen met warm water in de douche, en om het weer wit te maken te laten weken in het bad of in een wasteil met een bruistablet voor kunstgebitten of een wasmiddel voor intensieve wasbeurten.
2.Toiletverstopping: Als je geen ontstopper hebt, kan je proberen een plastic PET-fles te gebruiken, zonder bodem maar met gesloten dop, gebruik hem op dezelfde manier als een ontstopper.
3. De rand van het toilet: voor een gewone schoonmaakbeurt gebruikt men altijd een speciale borstel, maar wanneer de kalk zich heeft gevormd en de bacteriën die zich daarin nestelen slechte geuren verspreiden, moet je een in azijn gedrenkte doek zo lang mogelijk op het betreffende deel laten zitten en, eenmaal verwijderd, afspoelen en krachtig  schrobben.
4. Ontkalk het toiletreservoir: sluit het water af zodat het niet bij het toilet komt, bereid lauw water in een emmer met drie eetlepels citroenzuur (azijn is ook goed, maar dan in een iets grotere hoeveelheid, zolang het maar niet meer is dan het water), giet het in het reservoir en laat het een paar uur inwerken.

Heb je wel eens deze huismiddeltjes geprobeerd om de badkamer schoon te maken?

Advertisement