5 nuttige tips om thuis het hele jaar door te genieten van mooie en weelderige geraniums

door Natasja

29 Augustus 2020

5 nuttige tips om thuis het hele jaar door te genieten van mooie en weelderige geraniums
Advertisement

Geraniums behoren tot de meest populaire en wijdverspreide sierplanten: in de zomer versieren ze de balkons van de huizen en domineren ze met hun felgekleurde bloemtoppen de potten van tuinen. Ze zijn eenvoudig te onderhouden en met de juiste zorg kunnen we ze jaar na jaar weer laten bloeien.

Er bestaan verschillende soorten pelargoniums (juiste naam voor het geslacht) te onderscheiden door de eigenschappen van de bloemen en bladeren (ook geurgeraniums!) en teeltmethoden, maar de meest voorkomende geranium die vaak " pelargonium zonale" wordt genoemd kan zonder al te veel problemen worden verzorgd door een reeks eenvoudige instructies te volgen.

Advertisement

Blootstelling

Blootstelling

Pxhere

De zogenaamde pelargoniums zonale, de eenvoudigste en meest voorkomende soort die we in winkels, markten en supermarkten vinden, houden, evenals de Franse geranium, van de zon. Maar er zijn enkele zeldzamere soorten, verzamelobjecten, die in plaats daarvan de voorkeur geven aan een halfschaduwrijke of in ieder geval beschutte plek tijdens de heetste uren van de dag.

Advertisement

Water geven

Water geven

Pixabay

De gouden regel voor deze planten is om ze water te geven als de grond droog is. Dit betekent vaak, een paar keer per week tijdens de zomer en minder vaak in koude periodes.

Om te controleren wanneer je weer water moet geven, gebruikt je je vingers: steek ze in de grond en kijk of het vochtig is. Soms is alleen de oppervlaktelaag droog terwijl het een paar centimeter dieper nog nat is. Als dit het geval is, bestaat er een risico op wortelrot als men teveel water geeft.


Winterbescherming

Winterbescherming

Pikist

In de winter zijn geraniums niet bestand tegen intense kou, dus als de winters niet erg koud zijn kan je proberen ze alleen te bedekken met non-woven stof, maar het is beter om ze te verzamelen op een plaats waar ze beschut zijn tegen wind en regen en nog beter als je ze in kassen kunt zetten (zorg voor ventilatie, ten minste een paar uur per dag) of in huis, op lichte plaatsen waar ze worden bereikt door zonlicht een paar uur per dag.


Meststof

Meststof

Pixabay

Geraniums hebben baat bij meststof met een hoog gehalte aan stikstof, fosfor en kalium. Daarvan is kalium het element dat de kleur het meest intensiveert. Het is aan jou om te kiezen of je de voorkeur geeft aan vloeibare of korrelige meststoffen. Vermijd echter natuurlijke middelen die de bodem te veel verzuren, zoals koffiedik.

Wanneer moeten ze worden geplant en gesnoeid

Wanneer moeten ze worden geplant en gesnoeid

publicdomainpictures.net

Wij raden aan om de geraniums in potten te planten, zodat je ze zonder schade kunt verplaatsen als het winter wordt - dus als je een bloembed wilt vullen, kan je ze met de hele pot begraven, hoewel er altijd het risico bestaat dat de wortels uit de pot komen en in de tuingrond gaan wortelen.

Zodra de winterkou voorbij is en er geen risico meer is op nachtvorst of plotselinge koude is de beste tijd.

De meeste soorten hebben de neiging om wat rommelig te groeien als er niets aangedaan wordt, dus het is aan te raden om ze aan het eind van de zomer te snoeien als de bloemen zijn afgestorven en ze er een beetje doorgeschoten uitzien, door de te lange takken in te korten zodat de plant op een compactere manier groeit.

Als je dit eind augustus doet, kan je de afgesneden takken gebruiken om de planten te vermeerderen door te stekken: tussen september en oktober zijn de temperaturen namelijk nog mild genoeg om de stekken voldoende te laten wortelen om de winter te overleven. Een ander moment waarop je kunt snoeien is zodra de winterkou voorbij is, afhankelijk van het gebied, dus tussen eind februari en over het algemeen niet later dan begin april.

Tijdens de hele vegetatieve fase is het dan goed om periodiek droge bladeren en stengels te verwijderen: meestal komen ze eenvoudig los, maar als je ziet dat ze een beetje weerstand geven, gebruik dan een schaar voor een mooie knipbeurt zonder het risico te lopen de plant te breken en te scheuren.

Veel plezier met het tuinieren!

Advertisement