9 trucs om je oude en beschadigde meubels nieuw leven in te blazen

door Natasja

12 September 2020

9 trucs om je oude en beschadigde meubels nieuw leven in te blazen
Advertisement

Het verstrijken van de tijd laat overal sporen achter, ook op de meubels die we thuis hebben: roest, barsten in het leer van de banken of hardnekkige vlekken op de bekleding zijn allemaal bewijzen van het dagelijkse gebruik van voorwerpen die we jarenlang in onze huizen hebben. Ook al lijkt het soms dat een meubelstuk over het geheel genomen zo versleten is dat het moet worden vervangen, in werkelijkheid is dat niet altijd het geval.

In feite kan je, voordat je een nieuwe koopt, proberen een reeks praktische technieken te gebruiken om te proberen het meubelstuk een tweede leven te geven. Hier zijn er 9 om in gedachten te houden.

Advertisement

1. Olievlekken uit de bekleding verwijderen

1. Olievlekken uit de bekleding verwijderen

Imgur

Voordat je besluit om de bekleding te vervangen of een bank weg te gooien die nog in goede staat is maar beschadigd is door vet- en olievlekken, probeer dan wat krijt op de vlekken te wrijven en daarna het krijt te verwijderen met een vochtige doek.

Advertisement

2. Tegen krassen op leren banken

Als het leer van een bank niet regelmatig correct wordt behandeld, kan het beschadigd raken en barsten vertonen die het aanzicht lelijk maken, maar er bestaan reparatiesets met zogenaamd vloeibaar leer, waarmee je je meubels weer kunt laten glanzen. Vergeet niet om voor het routineonderhoud een voedende melk te gebruiken.

3. Tegen roest

De oppervlakkige roestvorming kan worden behandeld met een niet al te sterk zuur, zoals in citroensap. Het enige wat je hoeft te doen is een citroen doormidden te snijden en over de betreffende delen te wrijven en vervolgens een licht schurende spons te gebruiken die met water is bevochtigd. Als er meubelstukken zijn die je uit elkaar kunt halen, dompel ze dan even onder in een wastobbe met water en citroensap en haal er vervolgens een metalen spons overheen.

4. Het beschadigde oppervlak van een salontafel of zelfs de wand van een kast kan een schoolbord worden.

Als de wand van een kast of het blad van een salontafel zo beschadigd is dat je zelfs met schuren en opnieuw schilderen niet meer in staat bent om hun oorspronkelijke uiterlijk te herstellen, waarom breng je dan geen laagje schoolbordverf aan en maak je er een plek van waar onze kleine kunstenaars zich kunnen uitleven?

5. Om het beschadigde oppervlak van een parketvloer te behandelen

Wanneer de parketvloer is beschadigd door oppervlakkige krassen, behandel het dan met een mengsel van een kwart olie en driekwart azijn: je hoeft alleen maar een beetje op een doek te doen en de vloer in te wrijven om het als nieuw te laten glanzen.

Advertisement

6. Om oude tegels te gebruiken

6. Om oude tegels te gebruiken

Imgur / StumptownSenpai

Als je thuis nog wat extra tegeltjes over hebt, zou je die kunnen gebruiken voor het blad van een oude tafel: met alleen een beetje lijm heb je een geheel nieuw rustiek meubelstuk.

7. Om krassen op hout te verbergen

Tegen de oppervlakkige krassen van het hout is er een oplossing die misschien niet iedereen kent: met een walnoot stevig op het beschadigde deel wrijven. Haal daarna een licht bevochtigde doek over de krassen: het schijnt dat de walnootstukjes en de olie die de vrucht produceert de kras kunnen afdichten.

Advertisement

8. Om oude meubels op te vrolijken

8. Om oude meubels op te vrolijken

Imgur/isubeatle

Het is de meest voorkomende oplossing, maar we denken er niet altijd aan: een oud meubelstuk waar we op uitgekeken zijn  verven kan de oplossing zijn om het op te vrolijken en een vleugje nieuwigheid te geven aan het interieur.

9. Enkele details veranderen

9. Enkele details veranderen

imgur/pneuman

Voor een meubelstuk dat we al een lange tijd bezitten, of misschien een geschenk is dat we niet kunnen weigeren maar saai vinden, kunnen we voordat we het wegdoen altijd nog een kleine makeover bedenken: door details te veranderen zoals handgrepen, hier en daar wat kleur toe te voegen of  behangknippers aan te brengen, kunnen we het uiterlijk van het meubelstuk eindelijk veranderen in iets wat we echt leuk vinden.

Soms is zo'n kleine verandering genoeg om een kamer een hele nieuwe sfeer te geven!

Advertisement