Om de mesjes van wegwerpscheermesjes te slijpen, kun je een gratis trucje toepassen

door Natasja

21 Maart 2024

Om de mesjes van wegwerpscheermesjes te slijpen, kun je een gratis trucje toepassen
Advertisement

Sommige mensen gebruiken ze elke dag, anderen iets minder vaak, maar in feite zijn scheermesjes een persoonlijk verzorgingsinstrument dat we allemaal kennen en waarschijnlijk in huis hebben liggen. In de meeste gevallen zijn het wegwerpscheermesjes, die meestal niet erg lang meegaan. Je kunt hun levensduur echter verlengen en zelfs hun prestaties verbeteren als je de juiste trucjes toepast: lees verder om erachter te komen hoe je ze even snel kunt slijpen en goed kunt onderhouden.

Advertisement

Wegwerpscheermesjes even snel slijpen

Wegwerpscheermesjes even snel slijpen

Creativo

Wegwerpscheermesjes blijven meestal niet goed scherp bij herhaald gebruik en dat is een van de redenen waarom ze regelmatig in de prullenbak belanden. Dit betekent voortdurend geld uitegeven en een aanzienlijke vervuiling van het milieu. Daarom is het in meerdere opzichten handig om uit te vinden hoe je ze snel en zonder kosten kunt slijpen.

Wat je nodig hebt is een stuk spijkerstof: je kunt een oude broek gebruiken die je niet meer gebruikt of ook een stuk stevige spijkerstof voor dit doel gebruiken. Het proces is snel en eenvoudig:

  1. Leg de spijkerbroek op een vlakke ondergrond
  2. Zorg ervoor dat het te slijpen scheermesje helemaal droog is
  3. Wrijf het in de tegenovergestelde richting van het scheren, in lineaire bewegingen, ongeveer 20 keer.

Dat is echt alles! Een trucje dat scheermesjes een beetje langer doet meegaan: het kan geen wonderen verrichten en gewone scheermesjes veranderen in superprofessionele mesjes, maar het is zeker nuttig om uit te proberen als je merkt dat de scheercapaciteiten merkbaar afnemen, voordat je ze voorgoed weggooit.

Advertisement

Hoe scheermesjes het beste onderhouden

Hoe scheermesjes het beste onderhouden

Creativo

Ook met de zojuist beschreven truc is het onvermijdelijk dat scheermesjes steeds botter worden en hun oorspronkelijke scheerkwaliteit verliezen.

Er liggen verschillende oorzaken aan de basis van dit fenomeen: ze corroderen door het harde water in huis, roesten door de vochtigheid en door het gebruik zelf worden ze bot. Het gevolg is niet alleen een minder precieze scheerbeurt, maar ook het risico op huidirritaties en wondjes - die vervolgens geïnfecteerd kunnen raken als het mesje niet in optimale hygiënische staat was.

Om de levensduur van een normaal scheermesje te verlengen, raden we daarom aan:

  • Reinig grondig na elk gebruik: gebruik een oude tandenborstel om haren, huid en ander vuil te verwijderen - evenals zeep en schuim - en spoel alles af
  • Na elk gebruik afdrogen met een handdoek: water op de mesjes laten liggen bevordert kalkaanslag en roest
  • Gebruik olie: er zijn oliën voor elektrische scheerapparaten (ook voor haar scheerapparaten), die ook handig zijn voor regelmatig onderhoud van wegwerpscheermesjes, om roest of kalkaanslag tegen te gaan. Je moet er wel voor zorgen dat alle olie is verwijderd voordat je je weer gaat scheren.
  • Gebruik altijd vers water bij het scheren en spoel het scheermes niet alleen in een glas. Over het algemeen helpt het om een wateronthardingssysteem in huis te installeren voor scheerapparaten, maar dat geldt ook voor elk huishoudelijk apparaat dat water gebruikt, en ook voor het schoonmaken in het algemeen!

Een paar kleine trucjes zorgen ervoor dat scheermesjes veel langer meegaan. En deze tips gelden ook voor niet-wegwerpscheermesjes, de scheermesjes die je zou moeten kopen voor een betere scheerervaring en vooral om het milieu niet te vervuilen!

Advertisement