Hardnekkig vet op meubels en bekleding? Probeer deze methoden om het te verwijderen

door Natasja

20 December 2023

Hardnekkig vet op meubels en bekleding? Probeer deze methoden om het te verwijderen
Advertisement

Wanneer we koken en eten, aan tafel of comfortabel zittend op de bank terwijl we een film kijken, is het mogelijk om vuil en vlekken op oppervlakken te krijgen. De vlekken die het meest betrekking hebben op eten zijn ongetwijfeld vetgerelateerd en als ze niet gelijk worden verwijderd en alles goed wordt schoongemaakt, kan het een groot probleem worden. Het is dus noodzakelijk om onmiddellijk actie te ondernemen voordat het te laat is.

Er zijn heel veel producten te koop om vetaanslag te verwijderen, maar er zijn evenveel natuurlijke middelen die kunnen worden toegepast met elementen die we allemaal in huis hebben.

Advertisement

Hoe verwijder je vetvlekken van meubels

Hoe verwijder je vetvlekken van meubels

Creativo

Bij het koken is het normaal dat de kookplaat vuil wordt en dat de meubels na verloop van tijd doordrenkt raken met vet. Natuurlijk is het niet fijn dat ze plakkerig aanvoelen of dat je een muffe, 'gebruikte' geur ruikt, maar geen probleem, want er zijn verschillende manieren om dit te verhelpen. Niet alleen ontvetters en vaatwasmiddelen, maar ook andere producten die we bijna allemaal in huis hebben.

  • Baking soda en azijn. Maak een mengsel van de twee producten in gelijke delen. Meng goed en breng het mengsel aan op de vetvlek. Laat het minstens 10 minuten inwerken en verwijder het dan met een zachte doek en schoon water. Als je niet tevreden bent, kun je het nog een keer aanbrengen voor betere resultaten.
  • Citroen. De citroen heeft ook geweldige ontvettende eigenschappen, maar wees voorzichtig hoe je het gebruikt, want de zuurgraad die het bevat kan schade veroorzaken op oppervlakken zoals marmer of gepolijste aanrechten. In zulke gevallen kun je beter voor andere methoden kiezen. In elk geval is het altijd aan te raden om het citroensap te verdunnen met water en een eerste reinigingstest uit te voeren op een verborgen plek op het aangetaste oppervlak. Als je eenmaal hebt vastgesteld dat er geen probleem is, kun je het mengsel sproeien en met een zachte doek afvegen om de vetkorstjes te verwijderen.
  • Koffiedik. Niet iedereen weet dit, maar koffiedik heeft ook uitstekende eigenschappen tegen vuil. De korreligheid van dit product, alleen of in combinatie met water en zeep, kan uitstekende resultaten opleveren. Na het drinken van de warme drank kun je verkruimelde koffiedik gebruiken om de vetvlek te behandelen, of je kunt een mengsel maken met water en dit met een doek op de aangetaste plek aanbrengen. Als je dit gedaan hebt, veeg je alle resten weg met een schone spons en droog je het goed af.
  • Marseillezeep. Delicaat en helemaal niet agressief, het is geschikt voor alle soorten oppervlakken en uitstekend voor het behandelen van vetvlekken. Los gewoon 50 gram op in een halve liter water, doop een doek in de oplossing, wring de doek uit en begin met het schoonmaken van de oppervlakken. Het resultaat zal uitstekend zijn.

Advertisement

Hoe vet van bekleding verwijderen

Hoe vet van bekleding verwijderen

Hippopx

Vetvlekken kunnen echter niet alleen de oppervlakken in de keuken aantasten waar je het eten bereidt, maar ook de tafel waar je eet en, waarom ook niet, de bank en het tapijt als je graag comfortabel eet terwijl je een film kijkt. Wat moet je doen als er een vetvlek ontstaat op de bekleding? Ook hier zijn er verschillende manieren en afhankelijk van de stof en de aanwijzingen op het etiket - waar je op moet letten - zijn er methoden om de situatie tijdelijk op te lossen voordat je verder gaat met verwijderen.

  • Talkpoeder en baking soda. Als de vlek nog nat is en je de overtollige vloeistof moet absorberen, kun je het oppervlak bestrooien met talkpoeder of baking soda. Beide hebben specifieke functies zoals het tegengaan van de onaangename geur van de gevallen vloeistof en het absorberen van de overtollige vloeistof, zodat de stof niet helemaal doorweekt raakt.
  • Afwasmiddel. Als de stof behandeld kan worden met water - dat staat op het etiket - kun je een doek bevochtigen met een mengsel van water en afwasmiddel en op de vlek aanbrengen. Op deze manier behandel je het vuil snel voordat het zich zet op de bank of het tapijt, maar ook op persoonlijke kleding. Om te voorkomen dat de onderliggende stoffen nat worden, leg een droge doek of een vel papier onder de vlek zodat deze het overtollige mengsel kan absorberen.
  • Witte azijn. Dit middel kan ook van pas komen om vetvlekken te behandelen die niet te vastzitten en niet te groot zijn. Meng het in gelijke delen met water, doordrenken een spons, wring de spons uit en begin met het schoonmaken van de plek. Na de behandeling droog het gebied af om geen kringen achter te laten.

Wees voorzichtig voordat je verder gaat

Vetvlekken behoren tot de vervelendste en moeilijkst te verwijderen vlekken, maar naast producten die in de winkel worden verkocht, zijn er veel methoden om ervoor te zorgen dat ze zich niet verspreiden en volledig worden verwijderd. Het belangrijkste is om snel te handelen om verdere schade te voorkomen.

Voor zowel oppervlaktematerialen als stoffen raden we aan om op minder zichtbare plaatsen te testen, om er zeker van te zijn dat ze niet beschadigd zijn, en voor stoffen in het bijzonder om altijd het etiket te controleren.

Advertisement