Moet de Sansevieria gesnoeid worden? We leggen uit wanneer en hoe het moet

door Natasja

19 December 2023

Moet de Sansevieria gesnoeid worden? We leggen uit wanneer en hoe het moet
Advertisement

Het geslacht Sansevieria omvat talrijke soorten van tropische oorsprong uit Zuidoost-Azië en Sub-Sahara-Afrika, die erg populair zijn als kamerplanten omdat ze gemakkelijk te kweken zijn, weinig water nodig hebben en zich aanpassen aan weinig licht. Planten van dit geslacht groeien erg langzaam en zijn daarom perfect geschikt voor potteelt, maar kunnen een aanzienlijke grootte bereiken als ze lange tijd zonder toezicht worden gekweekt.

Planten van het Sansevieria geslacht, ook wel bekend als 'schoonmoedertong', hoeven meestal niet gesnoeid te worden, hoewel het nodig kan zijn als de plant overmatig groeit of tekenen van lijden begint te vertonen; dit moet echter op de best mogelijke manier worden gedaan om het welzijn van de plant te bevorderen en hem mooi en weelderig te houden.

Dus wanneer en hoe moet de Sansevieria gesnoeid worden om ervoor te zorgen dat hij blijft groeien en bloeien? Dat leggen we hieronder uit.

Advertisement

Hoe en wanneer de Sansevieria snoeien?

Hoe en wanneer de Sansevieria snoeien?

ASK_Ally/Reddit

Het is vooral belangrijk om te weten wanneer je de plant moet snoeien, zodat hij gezond blijft en niet beschadigd raakt. Door zijn langzame groei is de Sansevieria een plant die niet vaak gesnoeid hoeft te worden; je hoeft dit slechts om de 1-2 jaar te doen.

Hoewel het mogelijk is om zieke of verdroogde bladeren het hele jaar door te verwijderen, is het voor onderhoudssnoei beter om de vegetatieve periode te kiezen, tijdens de lente en de zomer, zodat de plant nieuwe energie kan steken in het herstellen van de plekken waar hij is teruggesnoeid en in de groei.

Gebruik voor het snoeien een scherpe schaar of een mes dat is gesteriliseerd met gedenatureerde alcohol, zodat er geen ziektes worden overgedragen op de plant. Er zijn 3 stappen die je moet volgen tijdens deze handeling:

1. Controleer de plant en verwijder alle droge, rotte of zieke bladeren om de mogelijke verspreiding van een ziekte tegen te gaan;
2. Verwijder bladeren die te wijd uitgroeien aan de basis van de plant;
3. Knip bladeren af die te hoog groeien.

Aan het einde van deze handeling kun je de plant van een afstand volgen en alleen ingrijpen met kleine aanpassingssnedes. In ieder geval is het niet aan te raden om meer dan een derde van de plant te snoeien om de plant niet te laten lijden.

Advertisement

Waarom de Sansevieria snoeien

Waarom de Sansevieria snoeien

Reddit

Er zijn verschillende redenen waarom het nodig kan zijn om de Sansevieria te snoeien, in de eerste plaats de aanwezigheid van zieke, rotte of verdroogde bladeren, die niet alleen het uiterlijk van de plant verpesten, maar er ook voor kunnen zorgen dat de plant in het algemeen verzwakt.

Bladeren die vergeeld zijn door bijvoorbeeld te weinig licht, te veel water of gewoon door ouderdom, moeten worden verwijderd om het welzijn van de plant te bevorderen en de robuustheid te stimuleren door nieuwe groei van felgekleurde bladeren te bevorderen.

Snoeien is ook nodig om de plant aan te passen aan zijn omgeving; ondanks dat het een langzaam groeiende plant is, kan Sansevieria in de loop der jaren behoorlijk groot worden en snoeien is dan ook nodig om te voorkomen dat de plant te rommelig groeit en om de plant te laten blijven integreren in zijn omgeving.

Tot slot kun je voor snoeien kiezen als je de plant wilt vermeerderen: de delen die je tijdens deze handeling verwijdert, kun je in water of rechtstreeks in de grond stoppen om ze te laten wortelen en nieuwe exemplaren te verkrijgen.

Dankzij het snoeien zal de Sansevieria altijd gezond en sterk zijn!

Advertisement