Tips om potten honing die je thuis hebt staan zo goed mogelijk te bewaren voor overheerlijke honing

door Natasja

28 November 2023

Tips om potten honing die je thuis hebt staan zo goed mogelijk te bewaren voor overheerlijke honing
Advertisement

Er wordt altijd gezegd dat honing 'nooit bederft', wat maar gedeeltelijk waar is. Het is al eeuwenlang een bekend voedingsmiddel met formidabele voedings- en geneeskrachtige eigenschappen, het maakt al sinds mensenheugenis deel uit van het voedingspatroon van vele volkeren en stelt ons in staat om een unieke smaak te geven aan duizend culinaire bereidingen. Het wordt ook gebruikt in de wereld van doe-het-zelf cosmetica, met haarmaskers en huidproducten. Het is dus haast onmogelijk dat er niet altijd een kleine voorraad in huis is.

Afhankelijk van de bloemen waarmee de bijen zich voeden, hebben we ook honingsoorten met heel verschillende smaken, geuren en kleuren: elke keer weer heerlijk  om te ontdekken. En hoe zorg je ervoor dat je altijd die unieke en geliefde smaak hebt? Je moet honing op de best mogelijke manier bewaren.

Advertisement

Hoe kan je honingpotten het best bewaren

Hoe kan je honingpotten het best bewaren

Pxhere

Hoewel in vergelijking met andere voedingsmiddelen de veranderingen die na verloop van tijd optreden in honing langzamer en progressiever zijn, zijn ze er wel: naarmate de maanden verstrijken, treden er fysieke en chemische veranderingen op in de stof die we kennen. Honing kan uiteindelijk zijn geur en zelfs zijn smaak verliezen en wordt meestal donkerder na verloop van tijd.

De honing die je koopt heeft volgens de wet een houdbaarheidsdatum die meestal rond de twee jaar ligt. Maar honing die goed bewaard is, kan nog veel langer daarna geconsumeerd worden. Zo doe je dat:

  • Gebruik potten die luchtdicht zijn of helemaal afgesloten kunnen worden. Er zit een kleine hoeveelheid water in honing. Het is niet zo dat bacteriën snel zullen groeien, maar als het niet goed afgesloten is, komt er vocht in en kan het bederven. Daarom is het beter om het in de houder te laten waarin je het gekocht hebt en na elk gebruik goed af te sluiten.
  • Geef de voorkeur aan glazen potten en vermijd plastic of metalen potten, waarin de honing kan oxideren. Zelfs bij glazen potten is het belangrijk dat de deksels in goede staat zijn en perfect kunnen sluiten.

Advertisement

De ideale temperatuur om honing te bewaren

De ideale temperatuur om honing te bewaren

Adonyi Gábor/Pexels

De belangrijkste waarde bij het bepalen van veranderingen, als het gaat om het bewaren van honing, is de temperatuur. Bij de ideale temperatuur heeft honing de perfecte consistentie: niet te vloeibaar, maar ook niet te korrelig.

De ideale temperatuur ligt tussen 17 en 23 graden, dus vermijd blootstelling van de potten aan direct licht of ze in de buurt van warmtebronnen te houden (radiator, oven, huishoudelijke apparaten die verwarmen).
Bewaar de honing niet in de koelkast, waar hij gedeeltelijk zou stollen; en wat de vriezer betreft, zelfs als de temperaturen zo laag zijn dat er zich geen kristallen vormen, zoals in een zeer koude kamer gebeurt, wordt het nog steeds een vaste massa die zeer moeilijk te doseren is - en dus ongemakkelijk om te gebruiken.

Door het volgen van deze richtlijnen, kun je heel lang genieten van de smaak van lekkere honing!

Advertisement