Bereid je voor op een kerst zonder problemen met deze tips

door Natasja

28 November 2023

Bereid je voor op een kerst zonder problemen met deze tips
Advertisement

Naarmate de feestdagen naderen, zijn er steeds meer verplichtingen en als gevolg daarvan is het heel gemakkelijk om je overweldigd te voelen door alle dingen die je moet doen en met alles wat aandacht vereist. 

Het huis schoonmaken en versieren, de komst van gasten in goede banen leiden, maaltijden bereiden en cadeaus kopen voor vrienden en familieleden kunnen zeer moeilijke taken zijn om op tijd af te ronden, vooral als je niet goed georganiseerd bent of als je op het laatste moment begint met de voorbereidingen. 

In feite moet je niet vergeten dat de dagelijkse verplichtingen in veel gevallen niet verdwijnen met de komst van de festiviteiten. Integendeel, wie kinderen heeft, krijgt het waarschijnlijk nog drukker door de schoolvakantie, en bij dit alles zal het nodig zijn om al die verplichtingen in te passen die kenmerkend zijn voor de periode die ons ertoe brengt om dit feest waardig te vieren. 

Dus hoe voorkom je dat je verstrikt raakt in de hectiek en bereid je je probleemloos voor op Kerstmis? Je kunt het met een gerust hart doen door deze eenvoudige tips op te volgen.

Advertisement

Stapsgewijze tips om je voor te bereiden op de feestdagen

Stapsgewijze tips om je voor te bereiden op de feestdagen

Pexels

Om de feestdagen door te komen zonder overweldigd te worden door verplichtingen, is het noodzakelijk om in de aanloop goed georganiseerd te zijn, zonder te vergeten dat het nooit te vroeg is om te beginnen met de voorbereidingen. We raden je aan om je dagen te verdelen en je te wijden aan specifieke taken, zodat je niet onnodig tijd verliest. 

  • Het allereerste wat je moet doen als je begint met de voorbereidingen voor deze periode is daarom prioriteiten stellen: wat heb je nodig om deze feestdagen echt speciaal te maken? Begin met de dingen die voor jou onmisbaar zijn, zodat je je daar eerst op kunt richten en ze niet op het laatste moment moet laten liggen.
  • Het tweede wat we aanraden is om ervoor te zorgen dat je alle benodigdheden in huis hebt, zoals toiletpapier, zeep, andere badkamerproducten, maar ook servetten, seizoensgebonden keukenaccessoires en alles wat je nog meer nodig hebt als je gasten in huis hebt. Sla deze producten van tevoren in, zodat je niet op kerstavond in allerijl een pak toiletpapier moet kopen.
  • De derde essentiële taak om je met een gerust hart voor te bereiden op kerst is plannen: organiseer je huis volgens de veranderingen die tijdens de feestdagen zullen plaatsvinden en noteer de belangrijkste gebeurtenissen van de maand in je agenda of op de kalender als je de data weet; zo voorkom je onaangename overlappingen en hoef je je planning niet aan te passen.
  • Als je je huis wilt versieren met DIY, doe dat dan zo snel mogelijk: het is nooit te vroeg om je te wijden aan het voorbereiden van decoraties voor de feestdagen, en al begin november kan het juiste moment zijn om kransen, origami, kleine doe-het-zelfcadeautjes te maken.

Advertisement

Schema voor de kerstperiode

Schema voor de kerstperiode

PxHere

Als je een van die mensen bent die alles wat ze moeten doen het liefst in korte tijd doen of als de ruimte tussen je verplichtingen erg beperkt is, stel dan een schema op voor de kerstperiode:

1. Schoonmaken: zodra je alle belangrijke gebeurtenissen hebt georganiseerd, je prioriteitenlijst hebt gemaakt en alle benodigdheden hebt voorbereid, wijd je dan aan de grondige schoonmaak van het huis, waarbij je één kamer per keer aanpakt en bijzondere aandacht besteedt aan de woonkamer, de keuken en de voorraadkast, die het meest zullen worden gebruikt tijdens de feestperiode. 

2. Cadeaus: probeer van tevoren vast te stellen welke cadeaus je wilt kopen en begin daar zo vroeg mogelijk mee; zo bent je er niet alleen zeker van dat je voor elke persoon het meest geschikte cadeau hebt, maar kun je ook vinden wat je nodig hebt zonder de problemen die je zou kunnen ondervinden als je tot het laatste moment wacht met winkelen.

3. Het huis versieren: de leukste taak van de kerstperiode is het versieren van je huis, wat je tussen eind november en de eerste dagen van december een dag of twee kunt doen. Probeer deze taak in een paar opeenvolgende dagen te concentreren, zodat je tijdens de voorbereiding niet te veel rommel in huis creëert.

4. Bereid je voor op de feestdagen: in de week voor Kerstmis moet je bijna klaar zijn met de voorbereidingen voor de feestelijke dagen en is het tijd om je te organiseren voor het ontvangen van gasten en het dekken van de tafel: maak de kamers klaar met schoon linnengoed, haal tafelkleden en kerstservies uit de laden en maak de tafel klaar voor de feestdagen.En na deze periode? Ook na deze periode zal het niet echt rustig zijn, maar je komt er gemakkelijk ongeschonden uit door gewoon je mouwen op te stropen en je dag voor dag te wijden aan alle noodzakelijke taken: begin met het verwijderen van alle versieringen en berg ze op voor de komende jaren, was en berg vervolgens het bed- en keukenlinnen op en wijd je ten slotte aan een grote algemene schoonmaak.

Met deze tips hoef je niet meer tegen de kerstverpichtingen op te zien.

Advertisement