Stapsgewijze tips om de ramen schoon te maken zonder vlekken of strepen achter te laten

door Natasja

28 Oktober 2023

Stapsgewijze tips om de ramen schoon te maken zonder vlekken of strepen achter te laten
Advertisement

Ramen zijn in huis het eerste contactpunt met de buitenwereld en juist daarom worden ze heel gemakkelijk vuil door atmosferische invloeden, vogels en insecten, maar ook gewoon door stofdeeltjes die in de lucht zweven. Het regelmatig schoonmaken van de ramen is daarom erg belangrijk en zou minstens één keer per maand moeten gebeuren, maar we slaan het vaak over omdat er meestal slechte resultaten worden verkregen, met vlekken en strepen die de ramen er vuiler uit laten zien dan ervoor.

Zelfs het gebruik van specifieke middelen, speciaal ontworpen om dit ongemak te voorkomen, lijkt soms nutteloos en dit kan je gemakkelijk ontmoedigen en ertoe leiden dat je het schoonmaken van de ramen verwaarloost. Door de juiste methode te volgen, is het echter mogelijk om perfect schone en streeploze ramen te krijgen met een minimum aan inspanning, zodat je ten volle kunt genieten van het licht en de frisheid die ze in huis brengen.

Hier zijn de stapsgewijze tips om de ramen perfect schoon te maken.

Advertisement

Ramen reinigen zonder vlekken of strepen: voorbereidende stappen

Ramen reinigen zonder vlekken of strepen: voorbereidende stappen

Pexels

Als je de ramen minstens één keer per maand snel en constant schoonmaakt, of vaker als de ramen veel vuil bevatten, zal de grondige schoonmaakbeurt gemakkelijker optimale resultaten opleveren en je kunt het zelfs minder vaak doen, bijvoorbeeld één keer in de 4/6 maanden.

Om je ramen regelmatig op te frissen, heb je alleen een microvezeldoek nodig om stof te verwijderen en een gewone schoonmaakspray, waarmee je de meest opvallende vlekken kunt verwijderen, en hoef je maar een paar minuten van je tijd aan deze taak te besteden.

Voor een grondiger reiniging moet je daarentegen meer tijd besteden aan de ramen en heb je vooraf wat voorbereidend werk nodig:

  • Voor een goede reiniging heb je eerst de juiste hulpmiddelen nodig: een bezem of spinnenborstel om stof en spinnenwebben te verwijderen, spons, emmer, schoonmaakmiddel, wisser, krant en doek voor het drogen.
  • Maak een doe-het-zelf schoonmaakmiddel: je hoeft geen dure en vervuilende chemische schoonmaakmiddelen te kopen, een emmer warm water met een eetlepel Marseillezeepvlokken of een kopje witte azijn is genoeg voor een perfecte reiniging van de ramen. Je kunt ook gewoon baking soda op een vochtige spons doen.
  • Bereid vervolgens het raam voor door gordijnen, jaloezieën en rolluiken te verwijderen: maak van de gelegenheid gebruik om ook de gordijnen te wassen door ze in de wasmachine te doen voor een koude wasbeurt, en haal de stof eraf en was de jaloezieën en rolluiken met dezelfde oplossing die is bereid voor het raam.

Als je deze eenvoudige voorbereidende handelingen hebt uitgevoerd, ben je klaar om je ramen te wassen.

Advertisement

Ramen schoonmaken zonder vlekken of strepen: de stapsgewijze methode

Ramen schoonmaken zonder vlekken of strepen: de stapsgewijze methode

Creativo

Door te beginnen met de kozijnen en het lijstwerk kun je het proces versnellen doordat je het schoonmaken van de ramen niet hoeft te herhalen. Over het algemeen is het voldoende om, nadat ze zijn afgestoft, kozijnen en lijsten met een vochtige spons schoon te vegen om eventueel achtergebleven vuil te verwijderen. Als er echter bijzonder moeilijke vlekken zijn, moeten ook deze oppervlakken worden behandeld met een schoonmaakmiddel, dat moet worden gekozen op basis van het type kozijn. Marseillezeep alleen is echter een effectieve maar zachte ontvettende keuze en daarom ook geschikt voor materialen die gemakkelijker beschadigd raken.

Als je klaar bent met het schoonmaken van de kozijnen en lijsten, is het tijd om het glas schoon te maken:

  • Begin met het wassen van de ramen met een spons gedrenkt in de eerder bereide reinigingsoplossing en goed uitgewrongen. Ga langs het oppervlak in een S-vormige beweging om alle hoeken te bereiken en niet te veel vlekken achter te laten.
  • Gebruik een wisser en veeg het blad regelmatig af om al het water te verwijderen, zodat er geen resten achterblijven. Je kunt een microvezeldoek of synthetisch zeemleren lap gebruiken om weg te vegen wat de wisser niet heeft verwijderd. Gebruik geen papier of textiel dat pluisjes kan achterlaten. Zoals de aanhangers van traditionele remedies suggereren, is krantenpapier ook erg handig voor het verwijderen van waterresten en het laten glanzen van glas, omdat het perfect absorbeert en het glas droog en schoon achterlaat, zonder vlekken of strepen.

Sluit de schoonmaakbeurt af door de randen van de ramen en de vensterbank grondig te drogen met een microvezeldoek.

Nu zijn de ramen perfect schoon, zonder vlekken of strepen.

Advertisement