Bereid de koelkast voor voordat je boodschappen gaat doen: handige tips voor een schone en nette koelkast

door Natasja

27 Oktober 2023

Bereid de koelkast voor voordat je boodschappen gaat doen: handige tips voor een schone en nette koelkast
Advertisement

De koelkast is een huishoudelijk apparaat dat we elke dag gebruiken, maar veel mensen vergeten hem schoon te maken. Het zou goed zijn om hem minstens één keer per maand grondig schoon te maken, zodat hij altijd perfect schoon is, maar vaak gebeurt dit veel minder vaak en in sommige gevallen moeten we zelfs wachten tot het apparaat kapot gaat voordat we eraan denken om hem schoon te maken.

Maar vind je ervan als je er een gewoonte van zou maken om de koelkast schoon te maken voordat je boodschappen gaat doen? Op dat moment is de koelkast waarschijnlijk bijna helemaal leeg en is het dus makkelijker om hem te legen om schoon te maken, maar niet alleen; op die manier kun je ook je voorraad verse voedingsmiddelen inventariseren en voorkomen dat je producten koopt die je al hebt of dat je vergeet een over datum product te vervangen.

Hier volgen enkele nuttige tips om de koelkast op de juiste manier schoon te maken en zo goed mogelijk in te delen.

Advertisement

Tips voor het goed schoonmaken van de koelkast

Tips voor het goed schoonmaken van de koelkast

Pixabay

Om de koelkast goed schoon te maken, heb je schone doeken en een teil met zeepsop nodig; als je de voorkeur geeft aan een natuurlijker alternatief, kun je een doe-het-zelf ontsmettingsmiddel maken met een oplossing van water en azijn of water en baking soda, dit zal een perfect middel zijn om onaangename geuren te verwijderen en eventuele schimmel te verwijderen. We raden aan om de koelkast in 3 stappen schoon te maken:

  1. Maak de koelkast helemaal leeg, controleer zorgvuldig alle voedingsmiddelen en verwijder die over datum zijn of bedorven, verwijder ook de planken en laden. Bewaar het voedsel tijdens het schoonmaken in een koelbox of andere luchtdichte verpakking en probeer het binnen 2 uur weer op te bergen.
  2. Laat de planken, vooral de glazen planken, op kamertemperatuur komen voordat je ze wast en maak ondertussen de binnenkant van de koelkast schoon met een lauw sopje of het schoonmaakmiddel met azijn of baking soda dat je hebt klaargemaakt; daarna kun je de planken wassen met hetzelfde schoonmaakmiddel. Spoel grondig af en droog af met een schone doek.
  3. Als alle onderdelen gereinigd en ontsmet zijn, kun je de planken en laden weer in de koelkast plaatsen en de koelkast weer vullen.

Advertisement

Zo houd je het voedsel netjes in de koelkast

Zo houd je het voedsel netjes in de koelkast

Pixabay

Het is ook beter om een logisch criterium te volgen bij het bewaren van het verse voedsel; de verschillende delen van de koelkast hebben namelijk verschillende temperaturen en elke plank is geschikter voor het bewaren van specifieke producten:

  • bovenste planken: dit zijn de planken met de hoogste temperatuur en moeten daarom worden gebruikt voor het bewaren van dranken, die ook op kamertemperatuur kunnen worden bewaard, maar ook voor kant-en-klaarmaaltijden en restjes, die dan het snelst kunnen worden geconsumeerd;
  • onderste planken: deze zijn het koudst en worden gebruikt voor het bewaren van rauw voedsel en alle basiselementen die nodig zijn om de maaltijden te bereiden;
  • onderste laden: worden meestal beschouwd als perfect voor het bewaren van groenten, die echter besmet kunnen raken als je vlees bewaart op de plank er direct boven; idealiter zou je 2 laden moeten hebben voor het apart bewaren van groenten en vlees (de laatste altijd in de onderste lade als ze op elkaar gestapeld zijn)
  • deur: tot slot is de deur van de koelkast de warmste ruimte en de ruimte die het gemakkelijkst onderhevig is aan temperatuurschommelingen. Bewaar daarom alleen sauzen enz. in deze zone.

Hoe organiseer jij de koelkast en hoe maak je hem schoon?

Advertisement