Wijnvlekken op de bank of matras? Verwijder ze voorgoed met deze natuurlijke middelen

door Natasja

04 November 2023

Wijnvlekken op de bank of matras? Verwijder ze voorgoed met deze natuurlijke middelen
Advertisement

Een glas wijn drinken terwijl je je lekker ontspant op de bank of in bed vóór het slapengaan kan echt genieten zijn, maar als je niet voorzichtig genoeg bent, kunnen vervelende ongelukjes het matras of de bankkussens beschadigen.

Wijn is in feite als een kleurstof en als het op stoffen valt, kan het zelfs onuitwisbare vlekken maken, waardoor je deze stoffen soms moet vervangen. We weten al dat snelheid bij vlekken essentieel is: een verse vlek verwijderen is veel gemakkelijker dan wanneer de vlek is opgedroogd. Soms kan het echter gebeuren dat zelfs de meest effectieve matrasreiniger zijn werk niet doet.

Voordat je je echter stort op het kopen van dure schoonmaakmiddelen, het inhuren van een professional of het vervangen van de bank of het matras, kun je enkele natuurlijke ingrediënten die altijd in de kast en voorraadkast aanwezig zijn, toepassen.

Witte wijnvlekken zijn vrij eenvoudig te verwijderen met een beetje schoonmaakmiddel en veel geduld, maar rode wijn kan ingewikkelder zijn. Laten we samen de meest geschikte natuurlijke middelen ontdekken.

Advertisement

Verse wijnvlekken verwijderen van matrassen en banken

Verse wijnvlekken verwijderen van matrassen en banken

Organizing TV/YouTube

Verse wijnvlekken kunnen gemakkelijker worden verwijderd dan droge vlekken als ze snel worden behandeld. Verwijder in dit geval eerst de overtollige wijn door de vlek met een spons of droge doek te deppen. Daarna kun je de vlek gemakkelijk verwijderen door een van de volgende middelen aan te brengen en dit ongeveer 15 minuten te laten inwerken:

  • keukenzout;
  • baking soda
  • talkpoeder
  • natriumpercarbonaat;
  • Marseillezeep; in dit geval moet je een paar vlokken oplossen in warm water en de vlek deppen met een spons. Laat inwerken, spoel daarna grondig af en droog.

Advertisement

Opgedroogde wijnvlekken verwijderen van matrassen en banken

Opgedroogde wijnvlekken verwijderen van matrassen en banken

erloteiel/Wikimedia Commons

Als de vlek al is opgedroogd, zal het nodig zijn om met meer zorg en aandacht te werk te gaan, maar het is ook mogelijk om uitstekende resultaten te verkrijgen met natuurlijke middelen:

  • baking soda en witte azijn: deze twee ingrediënten gemengd kunnen uitstekende resultaten geven als het gaat om het verwijderen van vlekken uit stoffen; bestrooi het te reinigen oppervlak met baking soda, besprenkel met wat witte azijn met alcohol en laat inwerken tot de bruisreactie is voltooid. Herhaal de handeling indien nodig meerdere keren;
  • citroensap: een middel dat geschikt is voor zowel verse als oude vlekken, je kunt het rechtstreeks op de vlek aanbrengen, een paar druppels vloeibare Marseillezeep toevoegen en een paar minuten laten inwerken voordat je het afspoelt en droogt;
  • waterstofperoxide: waterstofperoxide kan je ook helpen om opgedroogde wijnvlekken te verwijderen; maak het te behandelen oppervlak nat door het met een spons te deppen en laat het 10 minuten inwerken, dep het daarna af met een schone, droge doek.

De matrassen en banken worden weer zo schoon als nieuw met deze middeltjes!

Advertisement