Vlekken in huis verwijderen met de wonderspons: toepassingen om te proberen

door Natasja

29 Oktober 2023

Vlekken in huis verwijderen met de wonderspons: toepassingen om te proberen
Advertisement

Wonderspons: de naam belooft echt wonderen, maar maakt hij die ook waar? We zijn geneigd ja te zeggen. Deze multifunctionele sponzen zijn echt heel handig en het is de moeite waard om er een voorraad van aan te leggen zodat je ze altijd in huis hebt. 

Ze zijn gemaakt van melaminehars, waarmee je vuil van veel oppervlakken kunt verwijderen zonder ze te beschadigen. Hoewel ze inderdaad erg populair zijn en op elk materiaal worden aanbevolen, moet je in sommige gevallen een beetje voorzichtig zijn. Laten we eens kijken naar enkele toepassingen ervan in huis.

Advertisement

Vlekvrije vloeren en muren met de wonderspons

Vlekvrije vloeren en muren met de wonderspons

Antonio ,Sara e Riccardo, Mastro Lindo/Amazon

Als iemand het leuk vond om zijn of haar creativiteit op de muren te uiten, in de vorm van krabbels die misschien niet helemaal het gewenste type decoratie waren, kan de wonderspons vaak uitkomst bieden. Als je witte muren met verf hebt, of een soort afwasbaar behang (de vinylsoort), of bekleding zoals glasvezel, kun je de spons meestal wel gebruiken. Maar omdat elke afwerking anders kan zijn, is het altijd het beste om de spons te testen op een verborgen hoekje.

Hoe gebruik je hem? De wonderspons moet altijd nat zijn en worden uitgeknepen voordat hij op het oppervlak wordt gewreven. Je zult dan zien dat de spons slijt bij contact met het oppervlak, waardoor er stukjes loskomen, net zoals een gum dat op papier doet. Vervolgens met een doek droogwrijven en klaar ben je!

Je kunt de wonderspons ook op vloeren gebruiken: geen probleem op keramische tegels, over het algemeen prima op linoleum en vinyl (maar altijd beter om eerst te testen). We raden het zeker niet aan op vloeren van hout of natuursteen, vooral niet als ze een glanzende afwerking hebben.

Advertisement

Wonderspons op schoenen

Wonderspons op schoenen

nick51xx/Reddit

Het is onvermijdelijk dat het witte deel op de onderkant van schoenen, of het nu sportschoenen zijn of niet, strepen krijgt. En soms wordt ook het bovenwerk van bepaalde witte schoenen vies: in deze gevallen kun je de wonderspons gebruiken. Hij moet altijd nat zijn en er is praktisch geen risico bij het gebruik op rubberen onderdelen. Wat het bovenwerk betreft, hangt het af van het materiaal waarvan het is gemaakt: als het van suède is, of van andere delicate materialen, kun je het beter vermijden. Of je kunt het op een heel klein hoekje proberen en beslissen of het de moeite waard is. 

Het eindresultaat

Het eindresultaat

Creativo

Er zijn mensen die zeggen dat om te begrijpen waar je de wonderspons moet gebruiken en waar niet, je een eenvoudig argument kunt gebruiken: zou je schuurpapier gebruiken op dat materiaal? Als het antwoord ja is, is het geen probleem om de wonderspons te gebruiken. Misschien is het echter een beetje kortzichtig om in deze termen te denken, vooral als je bedenkt dat sommige soorten schuurpapier een zeer fijne korrel hebben die niet zoveel schade kan aanrichten als andere. Het is in iedergeval altijd beter om voorzichtig te zijn en te testen: de wonderspons kan de methode zijn die in veel meer gevallen redding brengt dan je denkt!

Advertisement