Maak houten deuren schoon op natuurlijke wijze met deze eenvoudige doe-het-zelf recepten en laat ze glanzen

door Natasja

24 Oktober 2023

Maak houten deuren schoon op natuurlijke wijze met deze eenvoudige doe-het-zelf recepten en laat ze glanzen
Advertisement

Houten deuren hebben ongetwijfeld een grote charme en zijn stevig, stevig en duurzaam. Met hun klassieke schoonheid voegen ze een vleugje klasse toe aan je huis, maar zoals alle mooie dingen kunnen ze dat op de lange termijn niet blijven zonder een beetje moeite.

Houten deuren zijn gemakkelijk vatbaar voor vlekken, halo's, krassen en andere tekenen van slijtage en scheuren en vereisen daarom regelmatig en constant onderhoud en aandacht om ze perfect gepolijst en schoon te houden. In veel gevallen kan het gebruik van commerciële schoonmaakmiddelen en poetsmiddelen echter meer kwaad dan goed doen, omdat deze producten bijzonder agressief zijn en mogelijk schadelijk voor de gezondheid en het milieu.

Je vraagt je waarschijnlijk af of er een natuurlijke, zachte en milieuvriendelijke maar effectieve methode bestaat om de houten deuren glanzend en schoon te houden.

Het antwoord is duidelijk ja en het is ook heel eenvoudig; we leggen hieronder uit hoe je het moet doen.

Advertisement

Houten deuren schoonmaken

Houten deuren schoonmaken

SultanOfSwave/Reddit

De eerste essentiële stap in het behoud van de schoonheid van de houten deuren na verloop van tijd is schoonmaken: doe dit zeer regelmatig, minstens een keer per maand, en vaker als de deuren vatbaarder zijn voor vuilafzetting.

Ook voor het schoonmaken hoef je geen dure commerciële schoonmaakmiddelen te gebruiken, maar heb je simpelweg de hulp nodig van een aantal eenvoudige maar effectieve natuurlijke middelen. Volg deze paar stappen dat ze perfect en langdurig schoon blijven:

  • begin met de deuren grondig af te stoffen met een microvezeldoek om alle stofsporen te verwijderen;
  • gebruik bij bijzonder hardnekkige vlekken een milde zeepoplossing. Maak deze oplossing door een paar vlokken Marseillezeep op te lossen in lauw water en rechtstreeks op de schoon te maken plek te spuiten en af te nemen met een zachte doek. Droog onmiddellijk af met een schone microvezeldoek om te voorkomen dat achtergebleven water het oppervlak beschadigt en lelijke vlekken achterlaat.
  • als deze reiniging is gedaan, kan de deur worden voorbereid voor het polijsten door er met een zachte doek een oplossing van gelijke delen witte azijn en citroen op te wrijven; als de deur is gemaakt van donker hout, kun je de voorkeur geven aan appelazijn.

Advertisement

Houten deuren natuurlijk laten glanzen met doe-het-zelf

Houten deuren natuurlijk laten glanzen met doe-het-zelf

Creativo

Maak nu een natuurlijk doe-het-zelf-glansmiddel voor de houten deuren met slechts twee ingrediënten; meng twee delen olie met een deel citroen en gebruik de resulterende oplossing om de deuren te laten glanzen met behulp van een zachte, schone doek.

Dompel de doek in het mengsel en wring het goed uit om niet te veel op de deur aan te brengen. Breng de oplossing gelijkmatig aan en werk in de richting van de houtnerf voor het beste resultaat. De olijfolie zal het hout van de deur grondig voeden, waardoor het in een handomdraai zijn oorspronkelijke prachtige glans terugkrijgt.

Pas op dat je niet te veel glansmiddel gebruikt, want teveel kan stof aantrekken.

Dit mengsel moet bij voorkeur worden gebruikt zodra je het hebt klaargemaakt, uiterlijk binnen een maand, en is ook geschikt voor gebruik op kasten en ander meubilair dat van hetzelfde materiaal is gemaakt.

Geniet van je perfect gepolijste deuren!

Advertisement