Vetplanten kweken: wanneer en hoe ze natuurlijk bemesten voor weelderige planten

door Natasja

25 Oktober 2023

Vetplanten kweken: wanneer en hoe ze natuurlijk bemesten voor weelderige planten
Advertisement

Bij het kweken van elke plant zijn er een paar essentiële elementen om succes en weelderige groei te garanderen: de juiste blootstelling ten opzichte van licht, temperatuur en luchtstromingen, voldoende water geven, bescherming tegen mogelijk ongedierte en bemesting. Deze laatste handeling wordt vaak verwaarloosd door beginners, maar is juist van fundamenteel belang om ervoor te zorgen dat de planten altijd de juiste hoeveelheid voedingsstoffen van goede kwaliteit krijgen voor hun groei en blijkt in veel gevallen de meest effectieve oplossing te zijn om planten die ogenschijnlijk voor de vuilnisbak bestemd zijn, nieuw leven in te blazen. 

Vetplanten, hoewel het planten zijn die gewend zijn aan extreme omstandigheden en zich daarom goed kunnen aanpassen aan slechte verzorging, vormen geen uitzondering op deze regel en ook zij kunnen profiteren van de juiste hoeveelheid meststoffen op het juiste moment. 

Net als alle andere planten hebben vetplanten ook speciale voedingsvereisten en het is belangrijk om deze te respecteren zodat de planten goed groeien en je veel voldoening geven.

Hier volgen enkele nuttige tips over wanneer en hoe je je vetplanten op natuurlijke wijze kunt bemesten.

Advertisement

Hoeveel en wanneer vetplanten bemesten

Hoeveel en wanneer vetplanten bemesten

MagicDoboj/Reddit

De eerste fundamentele aandacht bij het bemesten van vetplanten moet worden besteed aan de hoeveelheid en de timing; deze planten hebben in feite geen overvloedige en frequente bemesting nodig, kleine hoeveelheden meststof zullen voldoende zijn tijdens het groeiseizoen, d.w.z. in de lente en de zomer, elke 1-2 maanden afhankelijk van het soort.

Overmatig gebruik van meststoffen kan leiden tot een reeks problemen die de groei van de planten niet bevorderen, maar juist afremmen:

  • onevenwichtige voeding: de bodem kan onevenwichtig zijn met een overmaat aan sommige elementen en een tekort aan andere;
  • een teveel aan zouten: een teveel aan zouten in de bodem verhindert een goede opname van water en voedingsstoffen door de wortels, wat resulteert in een voedseltekort voor de planten;
  • uitloging: overtollige voedingsstoffen worden ook buiten het bereik van de wortels getransporteerd en worden onbruikbaar, wat leidt tot verspilling en vervuiling;
  • zuurtegraad: overbemesting kan leiden tot een verhoging van de zuurtegraad van de grond, wat problemen oplevert voor de planten;
  • ongedierte: overbemeste planten zijn vatbaarder voor plagen omdat ze minder resistent zijn.

Advertisement

Doe-het-zelf natuurlijke meststoffen voor vetplanten

Doe-het-zelf natuurlijke meststoffen voor vetplanten

xxmatentv123xx12/Reddit

Maar hoe komt de ideale meststof voor vetplanten tot stand? Twee essentiële elementen voor deze planten zijn fosfor en kalium, die de weefsel- en bloemgroei bevorderen, terwijl stikstof in gereduceerde hoeveelheden moet worden toegediend, omdat het de weefselstructuur van de planten kan verzwakken. Andere essentiële mineralen zijn calcium, ijzer, mangaan, koper en zink, die de ontwikkeling van zaden en doornen bevorderen. En hoe zit het met de pH? Voor vetplanten is het ideale bereik licht zuur, rond 6-6,5.

We stellen twee interessante recepten voor om zelf een meststof voor je vetplanten te maken: 

  • Compost: zelf compost maken is vrij eenvoudig en het is mogelijk om composteerders te kopen die je handig in je tuin en op je balkon kunt zetten. Je kunt compost ook gebruiken voor je vetplanten door het gewoon door de grond te mengen of door een compostthee te maken; je kunt deze eenvoudig bereiden door de compost 24/48 uur in water te laten weken in een katoenen of gaaszak en af en toe te roeren, net als bij klassieke thee. Gebruik het vers, binnen een paar uur na bereiding. Pas op voor teveel: het kan de grond te dicht maken, de drainage vertragen en wortelrot bevorderen.
  • Eierschalen: eierschalen zijn een natuurlijke bron van calcium en vele andere mineralen en een uitstekende meststof voor je planten, ook vetplanten. Het enige wat je hoeft te doen, is de eierschalen fijnmalen en over de grond verspreiden, zodat ze een heilzaam effect hebben op je planten. Bereid ze zorgvuldig voor en bewaar ze in een luchtdichte verpakking, zodat je ze later opnieuw kunt gebruiken. Pas op dat je de hoeveelheid niet overdrijft, want dan kan de grond te alkalisch worden.

Kende je deze natuurlijke meststoffen voor vetplanten al?

Advertisement