Houd insecten uit de buurt van houtstapels met een paar eenvoudige trucs

door Natasja

24 Oktober 2023

Houd insecten uit de buurt van houtstapels met een paar eenvoudige trucs
Advertisement

Als je ooit gehoord hebt van 'bug hotels', hotels voor insecten, dan weet je dat er doe-het-zelf projecten bestaan om echte insectenresorts in de tuin te creëren, en dit wordt meestal gedaan door hout te stapelen. Houtstapels zijn namelijk het hele jaar door een favoriete plek voor insecten om te schuilen en nesten te maken. Op zich is hier niets mis mee, zolang het maar geen insecten zijn die vervolgens het huis binnen kunnen komen en voor problemen kunnen zorgen, of die zelfs schade kunnen aanrichten in de tuin.

Maar omdat een houtstapel bij veel huizen essentieel is voor verwarming - en niet alleen - is het handig om een paar trucjes te kennen om ongewenste gasten op afstand te houden.

Advertisement

Insecten in houtstapels

Insecten in houtstapels

pxhere.com

Er zijn veel soorten insecten die zich in houtstapels kunnen vestigen, afhankelijk van waar je woont. Tot de insecten die we niet in huis willen hebben, en misschien zelfs niet in de tuin, behoren zeker wespen, termieten, wantsen en timmermieren.

Afhankelijk van het soort insect riskeer je schade aan je huis en misschien zelfs aan je eigen gezondheid of die van de huisdieren. Dus in plaats van de verschillende kleine beestjes op te jagen die uit de mand met hout komen die je in huis hebt gebracht, kun je eerst proberen de ingang te blokkeren.

Advertisement

Remedies om insecten in houtstapels te vermijden

Remedies om insecten in houtstapels te vermijden

jamesnudes.getarchive.net

  • Houd het hout droog, of afgedekt maar op een zonnige plek: hoe droger het hout is, hoe minder gastvrij het zal zijn voor insecten. Om jezelf te helpen is het, naast het kiezen van een geschikte, beschutte plek, ook een goed idee om het hout op een verhoging te leggen, zoals pallets, zodat er lucht onder de stapel kan komen en het grootste deel van het vocht dat onder de stapel ontstaat niet in contact komt met de grond.
  • Maak de stapels niet in de buurt van bomen: als er een risico is op insectennesten die schadelijk zijn voor de planten, lopen de bomen gevaar. Sommige insecten kunnen zich gemakkelijk in de stam ingraven en de planten van binnenuit beschadigen, met het risico op omhakken als gevolg.
  • Als je hout toevoegt, verplaats dan altijd het oude hout naar voren, zodat het als eerste wordt gebruikt: hoe vaker vervangen wordt, hoe minder insecten zich zullen hebben gevestigd in de onaangeroerde delen van de stapel.
  • Bewaar brandhout nooit langer dan een dag of twee in huis: als het koud is, is het instinctief om een lading aan te maken zodat je niet telkens naar buiten hoeft om bij te vullen, maar hout in huis trekt net als buiten verschillende insecten aan, dus het is beter om niet te lang te veel op te stapelen.
  • Schud de verschillende stukken hout goed voordat je ze inlaadt en in huis brengt, zodat eventuele gasten die ze bij zich hebben eruit vallen.

DIY afschrikmiddelen om te proberen tegen insecten in hout

DIY afschrikmiddelen om te proberen tegen insecten in hout

Jaymantri/Pexels

Dit zijn meer anekdotische remedies dan iets anders, maar onder de tips die worden aangeboden door ongediertebestrijdingsdeskundigen zijn ook enkele DIY trucs die je kunt proberen, bijvoorbeeld:

  • Maak een spray met gedestilleerd water en essentiële olie van pepermunt: spray op de houtstapel in de buurt van het huis en het kan het ongastvrij maken voor insecten;
  • Hetzelfde kun je doen door citrusschillen te verspreiden, of ook door essentiële olie van citroen te gebruiken op de manier die je net hebt gezien;
  • Azijn: om de paar dagen wat op de grond sprenkelen rond de hele stapel kan een soort barrière vormen die afschrikkend werkt.

Zou je het wel eens willen proberen?

Advertisement