Planten beschermen tegen insecten: 3 merkwaardige trucs tegen paddenstoelmuggen

door Natasja

08 November 2023

Planten beschermen tegen insecten: 3 merkwaardige trucs tegen paddenstoelmuggen
Advertisement

Als je veel moeite hebt gedaan om de planten gezond te houden, is het jammer als ze ten prooi vallen aan een paar hordes insecten, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om ze te beschermen. In het specifieke geval van de zogenaamde 'paddenstoelmuggen', dat wil zeggen kleine insecten die behoren tot de - verschillende - families van de Mycetophilidae en Sciaridae, zijn er verschillende methoden die kunnen worden toegepast.

Naast de specifieke insecticiden die je in tuincentra kunt kopen, kun je ook proberen om enkele populaire online middeltjes in te zetten, die vooral preventief werken.

Advertisement

Paddenstoelmuggen: houd ze op afstand met zand

Paddenstoelmuggen: houd ze op afstand met zand

Sciencia58/Wikimedia Commons

De belangrijkste reden voor het verschijnen van deze insecten op planten is het overmatige vocht dat zich ontwikkelt in de grond en rond de plant. Daarom kan er, naast zorgvuldiger water geven en ervoor zorgen dat de grond luchtig en drainerend is en dat er voldoende drainagegaten in de bodem van de potten zitten zonder dat er water stagneert, ook een beschermend middel worden gebruikt.

Dit houdt in dat je zand over de grond strooit, rond de kraag van de plant. Op deze manier worden de volwassen insecten niet aangetrokken door de vochtige grond en zullen ze er geen eitjes meer in willen leggen. Het zal nog steeds mogelijk zijn om de planten water te geven: het water zal door het zand filteren en de grond eronder bereiken.

Maar let op: het zand aan het oppervlak belemmert ook overmatige verdamping, dus het water geven moet een beetje worden verminderd.

Advertisement

Kaneel gebruiken tegen insecten

Kaneel gebruiken tegen insecten

Alabama Extension/Wikimedia Commons

Deze insecten worden, net als andere insecten, verjaagd door de geur van kaneel. Het is gebruikelijk om een beetje kaneelpoeder door de aarde in de potten te mengen, vooral in de bovenste laag.

Dit komt omdat kaneel bacteriën, schimmels en zwammen kan bestrijden en insecten kan afschrikken om hun eitjes in de grond te leggen. Er zijn echter anekdotische verhalen van mensen die dit geprobeerd hebben en merkten dat de situatie helaas niet helemaal opgelost was. Wetenschappelijke studies tonen namelijk aan dat de essentiële olie van kaneel, eventueel gemengd met geschikte plantaardige oliën die als drager fungeren (neemolie, lijnzaadolie, bijvoorbeeld), meestal het beste werkt.

Luciferstruc in plantenpotten

Luciferstruc in plantenpotten

Suzy Hazelwood/pxhere

Het lijkt altijd een beetje bizar, maar er is een truc die zowel als meststof en als bestrijdingsmiddel voor plantenpotten kan werken: je moet lucifers ondersteboven in een plantenpot steken. Je hebt er natuurlijk meerdere nodig en je moet ze niet zo erin steken dat ze de wortels beschadigen, maar alleen zodat de brandbare kop goed in de grond gaat zitten. Je moet lucifers gebruiken die nog niet aangestoken zijn, want als ze verbrand zijn, verdwijnt het kaliumchloraat dat ze bevatten.

Dat is, samen met fosfor, zwavel en magnesium, wat bijdraagt aan de gezondheid van planten. Zwavel verdrijft ook ongewenste dieren, waaronder de insecten die hier worden genoemd.

Tara Winstead/Pexels

Tara Winstead/Pexels

Kortom, het is de moeite waard om deze remedies te proberen als je ziet dat er een zwerm ongewenste gasten de gezondheid van de planten in gevaar brengt, misschien nadat je insecticiden hebt gebruikt op de manier die is voorgeschreven door de fabrikanten, om de planten te blijven beschermen!

Advertisement
Dit vind je misschien ook interessant