Wil je dat je zilveren oorbellen weer stralen? Probeer deze methode

door Natasja

22 Oktober 2023

Wil je dat je zilveren oorbellen weer stralen? Probeer deze methode
Advertisement

Het zal ons allemaal wel een keer in ons leven zijn overkomen dat we een zilveren sieraad in onze handen hadden, dat we ons herinnerden als glinsterd en fonkeld, maar dat het vervolgens helemaal zwart en dof werd. Zilveroxidatie komt vaak voor en dat vinden we niet echt leuk. Dat sieraad was misschien heel belangrijk voor je, gekoppeld aan mooie herinneringen in je leven, misschien was het een cadeau van een geliefde, en nu? Maak je geen zorgen, want er zijn genoeg manieren om een zwart geworden zilveren sieraad te 'redden'.

We onthullen een doe-het-zelf methode die je bijvoorbeeld zal helpen om de zilveren oorbellen schoon te maken. Laten we eens kijken.

Advertisement

Waarom wordt zilver zwart?

Waarom wordt zilver zwart?

Creativo

Zilveroxidatie hoort bij dit materiaal. Het is geen definitieve toestand van het element, maar het komt vaak voor en voordat je begrijpen hoe je er vanaf komt, is het ook interessant om te begrijpen waarom het optreedt. Allereerst moet je weten dat sieraden die op deze manier gemaakt zijn, oorbellen bijvoorbeeld, nooit van puur zilver gemaakt zijn. Dit materiaal is, als het afzonderlijk wordt genomen, erg kwetsbaar, waardoor zilveren voorwerpen het risico lopen om bij het eerste gebruik te worden beschadigd.

Om dit te voorkomen worden speciale legeringen gebruikt waarin zilver, in een hoger percentage, wordt gemengd met koper. Dit laatste reageert met de zuurstof in de lucht en zorgt voor de vervelende en lelijke donkere patina op onze oorbellen. Maar, zoals we al zeiden, er zijn manieren om dit te voorkomen en ze zijn heel eenvoudig.

Advertisement

Dit is de methode om zilver snel te reinigen

Dit is de methode om zilver snel te reinigen

Creativo

Allereerst zijn er specifieke chemische producten om zilver te behandelen, maar als je daar geen fan van bent, kun je kiezen voor een zelfgemaakte en milieuvriendelijke optie. Je hoort vaak hoe tandpasta, baking soda en citroensap erg nuttig zijn voor het reinigen van zilveren voorwerpen. In dit geval willen we je echter vertellen over een magisch mengsel dat wordt verkregen door twee andere eenvoudige ingrediënten te gebruiken: gedestilleerd water en citroenzuur.

Bereiding:

  • neem 1 theelepel citroenzuur (je vindt het in poedervorm in verschillende winkels) en combineren het met een half glas gedestilleerd water. Meng goed tot je een gladde, homogene pasta krijgt en doop je oorbellen in het bakje met het mengsel. Laat ongeveer 15 minuten zitten en haal de oorbellen er dan uit. Spoel ze af onder stromend water en veeg ze voorzichtig af met een zachte doek. Je kunt het mengsel van water en citroenzuur ook direct op de doek doen en de oorbellen erin wikkelen. De daaropvolgende procedure is hetzelfde als die van het onderdompelen.

Als je alle stappen hebt doorlopen, droog je elk plekje van de sieraden grondig af en merk je het verschil met voorheen. Is het niet oogverblindend? Een makkelijke, snelle en goedkope methode om geen afscheid te nemen van dat prachtige cadeau dat zwart was geworden, en om alle zilveren sieraden die je thuis hebt weer tot leven te brengen.

Als alternatief kun je dit proberen...

Als alternatief kun je dit proberen...

Creativo

Als je geen citroenzuur hebt en het niet kunt krijgen, stellen we een alternatieve methode voor. Wat in de meeste huizen bijna nooit ontbreekt, is alcohol. Het is zeer effectief in de strijd tegen vuil en ook een wondermiddel voor het reinigen van zilver. Het verwijderen van zwart van de oorbellen zal daarom heel eenvoudig zijn.

Combineer 4 delen water met 1 deel alcohol. Meng tot een glad mengsel, bevochtig een doek met het mengsel en wrijf het voorzichtig over de oorbellen. Droog goed af en geniet van je prachtige sieraden, weer zo goed als nieuw.
Kende je deze trucjes al en heb je ze al toegepast?

Advertisement