Gooi luchtverfrissers weg: met deze 6 planten laat je je huis op natuurlijke wijze lekker ruiken

door Natasja

22 Oktober 2023

Gooi luchtverfrissers weg: met deze 6 planten laat je je huis op natuurlijke wijze lekker ruiken
Advertisement

Een perfect schoon en geurig huis is de droom van iedereen. Helaas kan het echter soms gebeuren dat er onaangename geuren ontstaan waar je moeilijk vanaf komt. Het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen en luchtverfrissers met sterke synthetische geuren is nog steeds wijdverspreid, maar veel mensen maken bewustere keuzes en geven de voorkeur aan natuurlijke geuren en in sommige gevallen bereiden we ze zelf.

Tuinliefhebbers kunnen echter een andere manier gebruiken om hun huis op een eenvoudige, snelle en vooral natuurlijke manier te parfumeren: planten. Veel soorten geven van nature zeer aangename geuren af, van hun bloemen maar ook van hun bladeren, die kunnen helpen om je huis lekker te laten ruiken.

Welke soorten zouden gekweekt moeten worden zodat we niet langer gedwongen zijn om luchtverfrissers te kopen (of te produceren!)? Hieronder stellen we er 6 voor.

Advertisement

1. Heliotroop

1. Heliotroop

HellsJuggernaut/Reddit

Deze plant dankt zijn naam aan Helios, de zonnegod, juist vanwege zijn voorkeur voor zonnige plekken. De zoetheid van zijn rijke, donkerpaarse bloeiwijzen doet sommige mensen denken aan talkpoeder en kersen, anderen aan vanille, maar één ding valt niet te ontkennen: heliotroop kweken staat garant voor een zoete geur die altijd aanwezig is in huis!

Advertisement

2. Begonia

2. Begonia

ToBeFree/Wikimedia Commons

Er is een begoniasoort, Begonia x semperflorens-culotrum, die het hele jaar door bloeit en je huis een aangename, langdurige geur geeft. Hij houdt van gedeeltelijk zonnige plaatsen en vochtigheid, maar let op je huisdieren.

3. Eucalyptus

3. Eucalyptus

Reddit

De bladeren van deze plant bevatten een balsamische aromatische olie met een typische kamfergeur, die veel gebruikt wordt om de bovenste luchtwegen vrij te maken. In huis helpt het je concentratie te behouden en je neus vrij te houden dankzij de balsamische geur.

Eucalyptus is ook heel gemakkelijk te kweken; hij gedijt zowel in de volle zon als in indirect licht en de grond moet tussen het water geven door volledig opdrogen. Wees voorzichtig met je huisdieren, want het kan maag- en darmstoornissen veroorzaken.

4. Tuberoos

4. Tuberoos

tealibrary/Reddit

De tuberoos is een plant van tropische oorsprong die erg gewaardeerd wordt om zijn elegantie en pracht. Tijdens de bloei is het aan te raden om een paar stengels af te snijden om het vrijkomen van de bloemen aan te moedigen, die jou, je familie en je gasten zullen bedwelmen met hun zoete, sterke geur. Daarom werd het vroeger veel gebruikt in de parfumindustrie. Houd het uit de buurt van je huisdieren.

5. Lelietjes-van-Dalen

5. Lelietjes-van-Dalen

tzmau5/Reddit

Hun hangende, klokvormige bloeiwijzen zijn ongelooflijk decoratief en hun zoete geur met kruidachtige en houtachtige accenten is perfect om de kamers aangenaam te vullen.

Lelietjes-van-dalen zijn uiterst giftig voor mens en dier, maar kunnen gemakkelijk gekweekt worden bij gematigde temperaturen op zeer zonnige plaatsen.

Advertisement

6. Wasbloem

6. Wasbloem

plantneurotica/Reddit

We sluiten af met een kruipplant die erg populair is voor de teelt in hangende plantenbakken vanwege zijn grote decoratieve kracht: de wasbloem. Het is een heel makkelijke plant om te kweken, je hoeft hem alleen maar water te geven als de grond droog is en hij zal je eindeloos veel voldoening geven. De prachtige bloeiwijze van kleine roze bloemen verspreidt een zeer sterke en aanhoudende zoete geur, vooral 's avonds.

Aan welke plant geef jij de voorkeur om je huis lekker te laten ruiken?

Advertisement