Hoe je op een snelle en eenvoudige manier een glazen fles snijdt

door Natasja

23 Oktober 2023

Hoe je op een snelle en eenvoudige manier een glazen fles snijdt
Advertisement

Je huis versieren met DIY voorwerpen is stimulerend en leuk, en alsof dat nog niet genoeg is, kunnen er kleine kunstwerken ontstaan uit eenvoudige alledaagse voorwerpen als ze op de juiste manier worden gemaakt.

Je hoeft geen expert te zijn: neem gewoon de nodige voorzorgsmaatregelen en volg de juiste tips/tutorials. Hier is een snelle en praktische gids over hoe je een glazen fles in tweeën kunt delen. Met welk doel? Om prachtige decoraties te maken natuurlijk: er zijn genoeg ideeën over hoe je de fleshelften kunt gebruiken!

Advertisement

Een glazen fles snijden

Een glazen fles snijden

Shake the Future/Youtube/Screenshot

Laten we meteen beginnen met de stelling dat om deze eenvoudige handelingen uit te voeren, het nog steeds nodig is om goed op te letten, geconcentreerd te zijn en de nodige bescherming te gebruiken: we raden je aan om jezelf uit te rusten met stevige handschoenen en de stap-voor-stap procedure te volgen zoals aangegeven in de gids die we nu aan je gaan presenteren. Dat gezegd hebbende, laten we samen naar de eerste methode kijken.

Materiaal: je hebt - naast een glazen fles natuurlijk - een stuk touw, een aansteker, wat alcohol en een emmer met ijswater nodig.

Ga als volgt te werk: week het touwtje zodat het alcohol absorbeert en volledig bedekt is met alcohol, knoop het dan om de fles op precies de hoogte waar je het wilt doorsnijden. Houd nu de fles horizontaal en steek het touwtje in brand, draai de fles totdat de vlam is gedoofd en dompel de fles onmiddellijk onder in de emmer met ijswater, wacht vervolgens een paar seconden: je hebt nu een fles die in tweeën is gespleten! Maar dat is nog niet alles.

Advertisement

Tips om een glazen fles in tweeën te delen

In deze korte video vind je ook twee andere methoden voor het scheidingsproces: denk er altijd aan om voorzichtig en goed beschermd te werk te gaan.

Idealiter zou je een speciale machine moeten hebben om het hele proces uit te voeren (minuut 2.52), maar als je die niet in huis hebt, kun je nog steeds de hierboven beschreven methode gebruiken of jezelf uitrusten met gereedschap waarmee je het glas kunt graveren: op dit punt hoef je alleen nog maar een manier te vinden om de fles stevig vast te zetten op het oppervlak waarop je werkt en verder te gaan met graveren.

In beide gevallen is het afwisselend gebruik van vuur en ijswater nodig om de bewerking te voltooien, maar in het laatste geval dat we hebben beschreven, zou het voldoende zijn om de fles met een kaars te verwarmen, zonder dat daarvoor alcohol en een aansteker nodig zijn.

Mocht een van de twee glashelften niet perfect gepolijst zijn, dan kun je dit resultaat zelf bereiken door (heel voorzichtig) een schuursponsje te gebruiken of gewoon de hele operatie opnieuw proberen. Maar wat is het nut van een fles in twee delen gedeeld? Dat laten we je nu zien.

Kaarsen van een gerecyclede fles

Je kunt een glazen fles voor vele doeleinden gebruiken: de enige beperking is je fantasie. Hier zijn een paar inspirerende ideeën.

De onderste helft van de fles kan geweldig zijn als glazen kaarsenhouder! Als je eenmaal de onderkant hebt in de maat die je nodig hebt, hoef je er alleen nog maar een kaars in te zetten en hem neer te zetten waar je maar wilt.

Plaatshouders gemaakt van een glazen fles

En met de bovenkant van de fles? Je kunt het gebruiken als een elegante oplossing om kaarsen of plaatskaartjes mee af te dekken, je zou het zelfs direct als plaatskaartjes kunnen gebruiken!

Een lamp die twee delen van een fles gebruikt

Tot slot willen we een van de meest creatieve toepassingen van een fles laten zien: waarom genoegen nemen met slechts een van de twee helften!

Dit project is zeker ingewikkelder om te realiseren dan de vorige, maar het effect is ook heel anders: een lamp die gemaakt is door een fles volledig te recyclen zie je niet elke dag en ziet er zeker prachtig uit.

Nu we je fantasie hebben geprikkeld, kun je veilig (maar voorzichtig) verder gaan met het snijden van de flessen om er fantastische woonaccessoires van te maken: succes ermee!

Advertisement