Welke spullen mogen zich nooit in de kledingkast bevinden?

door Natasja

23 Oktober 2023

Welke spullen mogen zich nooit in de kledingkast bevinden?
Advertisement

Seizoenswisselingen zijn het ideale moment om de kledingkasten eens goed op te ruimen. Wie heeft er geen kast die te vol is en vol ligt met absoluut nutteloze spullen? 'Dat heb ik misschien nodig' komt vaak voor. Als er dingen zijn die je niet gebruikt, geef ze dan weg. Er zijn spullen die nooit en te nimmer op de planken van een kledingkast mogen staan.

Laten we eens uitzoeken wat je weg kunt doen en waarom, en wat je beter nooit in de kast kunt plaatsen.

Advertisement

De kledingkast opruimen

De kledingkast opruimen

Pexels

De kledingkast netjes houden is een echte uitdaging. We bewaren altijd te veel dingen en het lijkt onmogelijk om zelfs dat oude paar sokken weg te doen dat we droegen toen we op de middelbare school zaten. Lieg niet, we weten allemaal dat we dingen bewaren die totaal nutteloos zijn. Er zijn experts die het fenomeen hamsteren bestuderen en die heel actief voorstellen doen over wat weg kan om orde en ruimte te scheppen. Laten we eens kijken.

  • Kleerhangers. Laten we beginnen met iets heel eenvoudigs: kleerhangers. Als je er tien gebruikt, waarom moet je er dan een onbepaald aantal bewaren? Check welke je nodig hebt om de kleren goed op te hangen, de rest gooi je weg, ze worden niet gebruikt en nemen alleen maar ruimte in.
  • Kleren. We zeggen niet dat je al je kleren moet weggooien, maar alleen de kleren die je te strak zitten - je zult ze nooit meer dragen, zelfs niet als je de overtollige kilo's zou kwijtraken - de kleren die te ruim zitten - daarvoor geldt hetzelfde als voor te kleine kleding - kleren die minstens 10 jaar oud zijn. Waarom houden we deze drie soorten per se? Misschien zijn ze verbonden met een gelukkig moment in ons leven, hebben we ze lang gedragen en willen we ze niet weggooien, maar denk eens aan het voordeel. Nieuwe kleren zouden meer ruimte hebben, niet kreuken en gemakkelijk te vinden zijn, in plaats van urenlang te zoeken naar iets dat verborgen ligt onder een berg andere nutteloze kleren.
  • Ondergoed en sokken. Als je ongepaarde sokken hebt, waarom liggen ze dan nog in de kledingkast? Hoe maak je er weer een paar van? Onmogelijk. Gooi dus iets weg dat je nooit meer zult gebruiken.
  • Tassen. We zijn haast allemaal liefhebbers van tassen en we wisselen er graag elke dag een, passend bij onze schoenen en riem, misschien contrasterend met wat we dragen, maar vind je niet dat je er wel heel veel in de kast hebt? Gebruik je ze echt allemaal, zelfs de oude en beschadigde? Het antwoord is nee, dus adem diep in en gooi ze in de vuilnisbak. Je toekomstige aankoop zal je dankbaar zijn.

Advertisement

Wat je nooit in de kast moet bewaren

Wat je nooit in de kast moet bewaren

Rawpixel

Zodra je alles hebt verwijderd wat overbodig is, kleding die je nooit meer zult dragen, oude tassen, lege kleerhangers, ga je verder met wat er nooit en te nimmer in de kledingkast mag komen. Er zijn namelijk een aantal dingen die je om verschillende redenen beter niet kunt dragen.

  • Schoenen. Tenzij ze gloednieuw en onberispelijk zijn en in hun doos zitten, mogen schoenen niet naast kleren staan. Het risico is dat de onaangename geur - laten we eerlijk zijn, die is er altijd wel een beetje - kan worden overgedragen op de kleding en dat vuil, bacteriën en vocht ook kunnen 'rondgaan' in de rest van de kast, waardoor het welzijn van de stoffen wordt aangetast. Vermijd dit en geef voor het opbergen de voorkeur aan schoenenrekken of kasten die wat lucht laten ademen.
  • Eten. Vind je het fijn om wat te eten terwijl je in bed ligt? Prima, het belangrijkste is dat je geen voedsel in kasten bewaart. Kruimels en geurtjes kunnen insecten aantrekken die onherroepelijk op je kleren terechtkomen. Het is het risico niet waard voor zo weinig. Zet een extra nachtkastje neer en maak er een mini-voorraadkast van.
  • Sieraden. Om te beginnen is het niet opbergen in de kledingkast een manier om niet het risico te lopen dat de kleding wordt beschadigd. Ze kunnen verstrikt raken in de stof en scheuren of draadjes veroorzaken. Dit is een tip voor het behouden van de kleding, maar ook voor de veiligheid van kostbare voorwerpen. De kledingkast is gemakkelijk toegankelijk, dus het is handig om een kluis in huis te hebben, of een veilige plek om ze op te bergen.
  • Speelgoed voor huisdieren. Ook deze voorwerpen kun je beter ergens anders opbergen dan in de kledingkast. De haren die ze vasthouden, de geuren en helaas ook het vuil, kunnen o.a. truien, broeken aantasten. Laten we niet het risico lopen schade te veroorzaken door niet eerst aan de gevolgen te denken. Zoek gewoon een andere plek.

Een kledingkast die...netjes is en geurig ruikt

Een kledingkast die...netjes is en geurig ruikt

jen collins/Flickr

Veel kleine tips die een verschil kunnen maken in de kledingkast, zowel wat betreft ruimte maken, opruimen als schoonmaken. Als je klaar bent en de kast weer opent, zul je jezelf dankbaar zijn dat je de moeite hebt genomen om dingen weg te gooien en nooit meer sommige dingen daar op te bergen.

De kasten zullen lekker ruiken, schoon en opgeruimd zijn. Heb je wel eens aan deze dingen gedacht?

Advertisement