Neem deze ideeën over, creëer ruimte, breng orde aan met slimme ruimteverdelers in elke ruimte

door Skip

21 Augustus 2023

Neem deze ideeën over, creëer ruimte, breng orde aan met slimme ruimteverdelers in elke ruimte
Advertisement

Inrichten is niet alleen een kwestie van kleuren en stijlen, 't is ook een kwestie van behoeftes: hoe mooi meubilair vloeren en wanden ook zijn, moet je toch opnieuw nadenken over je keuzes wanneer er nauwelijks ruimte is om je te kunnen bewegen en er geen overzicht is. Iedereen heeft z'n behoeftes waar hij of zij niet buiten kan: dus ook behoefte aan ruimtes die dus echt maar op een bepaalde manier ingericht moeten worden. Dan zijn er verder nog ruimtes waarvan iemands leefstijl bepaalt hoe een ruimte gebruikt wordt. Die eerste ruimtes zijn echt een inkoppertje, maar worden de andere ruimtes een beetje ad hoc ingericht. En wat te doen als je geen extra ruimtes hebt?

Het is belangrijk om dan te kijken naar de manier waarop de ruimte wordt verdeeld, en is het juist met ruimteverdelers waar we elke vierkante centimeter uit de kamer kunnen persen.

Advertisement
bloomming.com

bloomming.com

Het hoeft niet per se erom te gaan dat je een scheidingswand neerzet zonder te plannen. Je kan ook een scheiding aanbrengen met een decoratief meubel dat dienstdoet als een halve scheidingswand. Niet te groot en 't laat ook licht door.

Advertisement
incollect.com

incollect.com

Hetzelfde kan gezegd worden over smalle open kasten waarin er zich een complex rasterwerk aftekent, 't is mooi om te zien maar 't deelt een ruimte gelijk op in twee delen zonder dat de delen al te veel zijn afgesloten van elkaar.

jonesdesigncompany.com

jonesdesigncompany.com

't Werkt ook zo met wanden of glazen scheufdeuren. Je kan op maat iets laten maken, maar een beetje zelf iets maken met oude deuren en vensters kan ook, er zijn ideeën genoeg.

sugarandcloth.com

sugarandcloth.com

We moeten dan ook de klassieker onder de ruimteverdelers noemen: het kamerscherm. Je hebt ze nu in talloze uitvoeringen, ook soorten die de ruimte niet te zwaar maken, die voor ruimte en licht zorgen. Of kamerschermen die een gestileerd design hebben en die niet alleen volgens oude leest zijn gemaakt!

Het is ook helemaal niet nodig de gehele ruimte horizontaal of verticaal te vullen, je kunt de ruimte al logischer maken door decoratieve elementen te plaatsen zoals sommige lampen, vazen of houten panelen of iets anders dat je kan fixeren.

Advertisement

Wil je zelf proberen om een ruimteverdeler te maken? Je kan er een weven met macramé.

Ook hout biedt je talloze aanzetjes om mee aan de slag te gaan: vouwpanelen, surfplanken die je kunt ophijsen en meer. Ga je online zoeken dan vind je duizenden ideeën!

Advertisement

Gordijnen zijn prijstechnisch een interessante oplossing, veelzijdig en maken altijd indruk. Je kan ze dichtdoen of ze gesloten laten. Met een enkele handeling kan je het totaalbeeld van de kamer ineens veranderen. En dan hebben we nog niet eens genoemd hoe het type stof, de drapering, grootte etc. van invloed is op de look.

Ruimteverdelers worden vooral gebruikt om onderscheid aan te brengen tussen het slaapgedeelte en de rest van de slaapkamer, vooral in eenkamerappartementen. Maar ze werken ook goed in andere ruimtes hoor om scheidingen aan te brengen tussen gedeeltes!

Welke oplossing zou jij het liefste gebruiken?

Advertisement