Een donkere slaapkamer is geen taboe, integendeel: ontdek hoe je er een oase van rust van kunt maken

door Natasja

26 Juli 2023

Een donkere slaapkamer is geen taboe, integendeel: ontdek hoe je er een oase van rust van kunt maken
Advertisement

Bepaalde clichés kunnen worden losgemaakt om een wereld van voordelen te ontdekken: dit is het geval met donkergekleurde meubels, die een donkere omgeving creëren. Dit wordt meestal beschouwd als de grootste fout in interieurontwerp, maar het is eigenlijk een optie die zelfs een voordeel oplevert in één bepaalde kamer van het huis: de slaapkamer. Het idee om te kiezen voor donkerbruin, diepblauw of zelfs onpeilbaar grijs en zwart is dus niet langer taboe, maar moet met slimheid worden gerealiseerd.

Van de muren tot de vloeren, van het beddengoed tot de accessoires: een palet van donkere tinten kan worden gebruikt in de slaapkamer en zal, met de juiste zorg, de perfecte sfeer creëren voor een echt rustgevende slaap, zonder dat je ook overdag wordt onderdrukt door duisternis.

Advertisement

De juiste gordijnen gebruiken

De juiste gordijnen gebruiken

secretlinenstore.com

  • Verduisterende gordijnen. Ze zijn meer dan voldoende als de kamer zo is gelegen dat deze niet het eerste licht van de dageraad of de laatste stralen van de ondergaande zon ontvangt, zodat de meubels nog lichter kunnen blijven. In andere gevallen, vooral in warme gebieden, kunnen die gordijnen die allesbehalve licht en ademend zijn echter zorgen voor een kamer met een verstikkende temperatuur in de zomer, dus is het beter om gordijnen te zoeken die gewoon schaduw geven en misschien andere oplossingen toevoegen.
  • Varieer met de soorten gordijnen: je kunt een gordijn aan de bovenkant toevoegen, of zwaardere gordijnen aan de zijkanten maar lichtere in het midden, zodat het licht 's ochtends en 's avonds wordt tegengehouden, maar de luchtcirculatie niet wordt verhinderd als je 's nachts het een beetje open wilt laten blijven, en overdag niet te veel licht wordt tegengehouden.
  • Vouwgordijnen, een andere optie die helpt het licht te filteren, vooral als ze omzoomd zijn met dikke verduisterende stof.
  • Gemotoriseerde en tijdgestuurde jaloezieën: een detail dat het verschil maakt. Stel je voor dat je zware gordijnen hebt gekozen om je kamer te verduisteren, maar dat alles dan zo donker is dat je er niet aan denkt om op tijd op te staan. En de wekker is een ochtendschok die je misschien wilt vermijden om niet in een slecht humeur op te staan. De oplossing is om timers in te stellen op gemotoriseerde jaloezieën, zodat ze iets eerder opengaan dan het tijdstip waarop je uit bed moet komen en het natuurlijke licht dat de donkere ruimte binnendringt zijn werk doet, zoals het al eeuwenlang doet in de biologische cyclus van ons mensen.
Advertisement

Kleuren

  • Donkere kleuren absorberen licht, lichte kleuren reflecteren het, dus in een van nature lichte omgeving is het nuttig om diffuus licht tijdens de rusturen te beperken, dus ga voor blauw, bruin, houtskoolgrijs, donkergroen. Er zijn sensationele inspiratiebronnen online en daarbuiten om een stijl te vinden die je mooi vindt, zelfs met deze minder gewone kleurenpaletten.
  • Helemaal zwart. Een optie voor wie echt origineel wil zijn en die werkt in grotere kamers waar overdag toch al veel natuurlijk licht binnenvalt, anders zou het echt benauwend zijn.
  • Donkere ramen en gordijnen: donkere raamkozijnen en gordijnen (welk type je ook kiest) weerkaatsen minder licht en helpen bij het creëren van de rustgevende sfeer die je wilt.
  • Het plafond moet ook een donkere kleur hebben om de gereflecteerde helderheid niet te 'storen'. Als de muren, de vloer en het plafond echter allemaal dezelfde kleur hebben, en misschien ook het meubilair en de gordijnen, dan kunnen er aanvullende lichtere (maar geen witte) tinten worden gekozen voor het beddengoed en wat decoratie om aan de muren te hangen.

Donkere kamers zijn eigenlijk helemaal niet zo vreemd, vind je ook niet?

Advertisement