Kleine slaapkamer: 9 oplossingen om smaakvol ruimte te maken

door Natasja

15 Juli 2023

Kleine slaapkamer: 9 oplossingen om smaakvol ruimte te maken
Advertisement

De huizen worden steeds kleiner, vooral in de stad: het is een trend die al jaren voortduurt waardoor de leefruimte beperkt wordt op manieren die soms moeilijk te beheren zijn. Oppervlakken en volumes worden opgeofferd om alle benodigde ruimtes in steeds kleinere eenheden te krijgen, en dus stellen zelfs ruimtes zoals de slaapkamer de inrichtingsvaardigheden op de proef in de zoektocht naar oplossingen waarin alles past wat je nodig hebt zonder de leefbaarheid in gevaar te brengen.

Je moet zeker iets opgeven, maar niet alles: met een beetje vindingrijkheid kun je ruimte vinden voor veel meer dan je denkt. Kijk maar eens naar de ideeën hieronder.

Advertisement

Multifunctioneel hoofdeinde

Het bed torent in het midden van de kamer en de ruimte eromheen moet slim worden gebruikt: maar hoe vaak wordt de muur achter het bed niet verspild? In plaats van een hoofdeinde zou je kunnen overwegen om planken of zelfs een boekenkast te gebruiken! Lange of overbrugde, of zelfs gewoon zwevende planken: er zijn genoeg ideeën.

Advertisement

Bureau in plaats van nachtkastje

Als je in de kamer werkt of studeert, heb je een bureau nodig. Maar je hebt niet altijd ruimte voor dat bureau en een nachtkastje, die allebei nodig zijn! De oplossing? Maak van het bureau ook een nachtkastje!

Boekenkasten als nachtkastje gebruiken

Delen te gebruiken als nachtkastje en vervolgens planken voor boeken, deuren eronder voor al het andere dat je normaal in een lade bewaart. Nog een 2-in-1 combinatie om te overwegen!

Plafond- en ophangsystemen

Het bovenste gedeelte van de muren wordt vaak niet goed benut: daar kunnen stangen worden opgehangen om als kapstok te gebruiken, zelfs als de kleding uiteindelijk over een ander meubelstuk hangt, zoals een ladekast of schoenenrek. En ook met planken of schappen dicht bij het plafond kun je veel om ruimte vinden voor wat je minder vaak gebruikt.

Het voeteneind van het bed

Aan het voeteneinde van het bed, als er ruimte is ten opzichte van de tegenoverliggende muur, kun je kisten voor opslag overwegen, of een kleine boekenkast, of de consoletafels die je vaak ziet in gangen of woonkamers. Daar kun je alles kwijt, zelfs de tv.

Advertisement

Zwevende planken

Overal waar er nog een muur vrij is, probeer je voor te stellen dat je zwevende planken hebt om deze te verrijken met meer oppervlakken om voorwerpen op te plaatsen.

Plaatsen van het bed

Sommige kamers lijken zo lang en smal dat er misschien alleen een eenpersoonsbed of stapelbed in past aan de langste kant. Maar soms is de breedte net breed genoeg om er een tweepersoonsbed schuin te zetten, dus besluiten veel mensen om hem aan het einde te zetten, onder het raam, en het deel bij de deur vrijer te houden.

Advertisement

Hoogslapers

Populair in kinderkamers, maar eigenlijk ook handig voor kamers voor volwassenen, als het plafond hoog genoeg is, maakt het creëren van ruimte onder het bed voor studie of garderobe veel beter gebruik van de beschikbare vierkante meters.

Optische illusies met kleuren

Om kamers die eigenlijk niet ruim lijken ruimer te maken, moet je de kleuren op de muren, het plafond en de vloer slim verdelen. Soms zie je al het verschil als je slechts twee muren donkerder kleurt en de andere lichter. Soms doet het gebruik van plafondkleur zelfs op het hoogste gedeelte van de muren het hoger lijken, en dan zijn er nog accentmuren en dergelijke. Als je het een beetje bestudeert, zul je merken dat slaapkamers allesbehalve verstikkend kunnen worden!

Advertisement