Tuinborders: 12 voorstellen voor alle smaken en behoeften

door Natasja

29 Juni 2023

Tuinborders: 12 voorstellen voor alle smaken en behoeften
Advertisement

We zien het overal, in huis en in de stad: ruimtes afbakenen helpt om alles netjes te houden en verbetert vaak het uiterlijk van ruimtes zoals een straat of een park. Dus als je je tuin wilt verlevendigen door bloembedden, verharde oppervlakken, paden en dergelijke aan te leggen, is het een goed idee om elke ruimte goed af te bakenen met scheidingselementen die de respectieve grenzen aangeven. Namelijk borders.

Er zijn duizend verschillende soorten, afhankelijk van de functie die ze moeten vervullen, of ze nu twee vlakke gebieden verdelen of ook de grond bedekken; ze verschillen ook enorm afhankelijk van het materiaal, van oplossingen die speciaal voor dit doel zijn gemaakt tot (zelfs kapotte) creatief gerecyclede voorwerpen. Er is echt voor elk wat wils.

Advertisement

Voor een modern, verfijnd ontwerp kunnen borders gelijk met de grond worden gebruikt of iets hoger, met stenen platen die vlak worden gelegd om de omtrek te markeren.

Advertisement

Zelfs als je liever bakstenen of stenen platen verticaal gebruikt, die uitstekend geschikt zijn om aarde te bevatten die er misschien uit zou kunnen glijden, is het altijd handig om een vlakke border toe te voegen aan de buitenkant, vooral als deze grenst aan het gazon. Op die manier kan het gras met de grasmaaier tot aan de borders worden gemaaid, zonder dat er ook een bosmaaier aan te pas moet komen.

De vlakke border kan dus een gelegenheid zijn voor meer artistieke decoratieve ideeën!

Ook de traditionele natuurstenen border blijft fascineren. Er zijn veel verschillende soorten, maten en kleuren voor elke omgeving.

Een andere tijdloze klassieker zijn houten borders, soms zelfs gemaakt als kleine hekken. Ze zijn ook erg mooi, maar vergen meer onderhoud.

Advertisement

Modernere en eigentijdse ontwerpen hebben borders met vaak sterke geometrische lijnen, met een strook kiezelstenen in verschillende kleuren tussen elk deel van de tuin.

En ze kunnen desgewenst ook worden gecombineerd met hogere borders direct naast het bloembed.

Advertisement

Voor degenen die de voorkeur geven aan artistieke en fantasierijke oplossingen, zijn er veel creatieve recyclingideeën om te benutten, zoals glazen flessen, vooral als ze gekleurd zijn.

En zelfs deze passen zich aan aan vlakke borders gelijk met de grond.

Advertisement

Weet je niet wat je moet doen met gebroken borden van een of andere servies? Als je ze als border gebruikt, kan het niemand schelen dat ze scheuren en barsten hebben!

Je kunt ook een hoge border maken met veel metalen buizen, misschien van koper, naast elkaar. 

Advertisement

Tot slot een mooi rustiek idee: een rij terracotta potten. Als je gekochte planten verpot, blijven de te kleine soms ongebruikt (tenzij je graag stekt), en dan zou het leuk zijn om ze op deze manier te gebruiken. Ook een geweldig idee voor de een beetje gebroken exemplaren!

Welk voorstel vind je het leukst?

Advertisement