Kleine keukens inrichten: 10 ideeën om stijlvol te decoreren en orde te scheppen, zelfs als er weinig ruimte is

door Natasja

21 Juni 2023

Kleine keukens inrichten: 10 ideeën om stijlvol te decoreren en orde te scheppen, zelfs als er weinig ruimte is
Advertisement

Kleine keukens, dus opofferingen? Dat hoeft niet zo te zijn. Zelfs als je weinig ruimte hebt, kun je ruimte vinden voor alles wat je nodig hebt om optimaal van je keuken te genieten, zonder dat je een bevredigend ontwerp hoeft te verwaarlozen. Er worden hoeken benut, het volledige oppervlak van de muren wordt slim benut en er wordt gekozen voor multifunctionele oplossingen en verbindingen. Dit alles zonder visuele chaos te creëren, maar misschien zelfs door te kiezen voor kleurencombinaties of architecturale oplossingen die helpen de indruk te wekken dat er echt veel ruimte is.

Hieronder vind je enkele voorbeelden om je te inspireren

Advertisement

Vloertegels, neutraal gekleurd meubilair om te breken en dan veel wit en eventueel ook natuurlijk hout om de ruimte op te fleuren. Als twee of drie muren bezet zijn door bovenkasten, moet er minstens één vrij blijven om de ruimte niet te krap te laten lijken. En uiteindelijk wordt het een juweel van een keuken!

Advertisement

Tussen de keuze om de hele kamer af te sluiten met een muur, is het beter om een halve muur te kiezen die dient als plank of aanrecht en zo open ruimte creëert, het maakt alles aangenamer voor het oog.

En ook als de keuken zich in een hoek of nis bevindt, kunnen lichte kleuren en een paar planten om de ruimte af te bakenen deze veel ruimer doen lijken.

Om alle muren te kunnen gebruiken, bestaat soms het risico dat planken of bovenkasten te dicht bij deuren of ramen komen te hangen: in dat geval moet de optie van schuifdeuren- of ramen, die ruimte vrijmaken, worden overwogen.

In plaats van een halve muur als aanrecht kun je dan zo'n lange, smalle houten tafel gebruiken, klaar om even snel te eten of om als extra aanrecht te gebruiken.

Advertisement

Als er aan de ene kant meubilair staat met bovenkasten en al het andere, kun je misschien aan de andere kant, dicht bij de kale muur, ruimte vinden voor een kleine tafel met twee stoelen. Ontbijten en snelle maaltijden zullen veel efficiënter zijn.

En per slot van rekening heb je geen enorme keuken nodig om ruimte te vinden voor een kleine tafel met drie of - indien nodig - zelfs vier stoelen.

Advertisement

Hoeken kunnen worden benut met speciale meubels, maar het kan ook genoeg zijn om gewoon de magnetron of elektrische oven schuin te plaatsen!

Het smalle tafeltje kan er op duizend verschillende manieren uitzien: van klaptafeltjes tot tafeltjes die op een vaste manier perfect in het meubilair geïntegreerd zijn.

Advertisement

En als je veel tijd in de keuken doorbrengt en het dus niet erg vindt om vaak te moeten afstoffen en opruimen, dan kun je veel planken en zelfs open kasten overwegen, die de indruk geven dat er meer ruimte is.

Dit zijn allemaal voorbeelden van mooie, niet al te ruime, keukens!

Advertisement