Rustieke slaapkamer: 11 onweerstaanbare voorstellen om je door te laten inspireren

door Natasja

17 Juni 2023

Rustieke slaapkamer: 11 onweerstaanbare voorstellen om je door te laten inspireren
Advertisement

Rustieke meubels zijn van oudsher meubels die dicht bij de natuur staan en aanverwante werken, die een wereld oproepen die in sommige opzichten in veel realiteiten is verdwenen, maar in de verbeelding nog steeds leeft als iets dat moet worden teruggevonden. Ook als je je laat inspireren door deze smaak bij het inrichten van de slaapkamer, zal er geen sprake zijn van weelde, maar zeker niet van een gebrek aan comfort door eenvoudige, tijdloze materialen. Voor sommigen is dat hout, dat nooit zijn charme verliest, voor anderen misschien steen en baksteen. Of misschien, in een modernere stijl, een kundige combinatie van al deze materialen, soms met een heel eenvoudig en bescheiden ontwerp, andere keren een beetje meer verfijnd en eigentijds.

Bekijk de ideeën hieronder om de inspiratie te vinden die bij je past.

Advertisement

Het eerste waar je aan denkt bij rustieke meubels is hout, vooral in de vorm van iets wat gerecycled is, of oude meubels die de sporen des tijds vertonen, maar nog steeds mooi en solide zijn. Dus het idee om oude deuren (of ook deuren van grote kledingkasten) te nemen en er een hoofdeinde van te maken voor achter het bed is een idee dat rustiek combineert met moderne smaak.

Advertisement

Een andere grote categorie meubels en inrichtingsaccessoires die altijd verbonden is met het idee van rustiek zijn handgemaakte meubels, vooral als ze van hout zijn. En zelfs dan zijn hoofdeindes een van de populairste DIY projecten.

Voor degenen die beelden van bergchalets onmiddellijk associëren met het woord 'rustiek', hoe kun je de esthetiek van een slaapkamer met houten vloeren en plafonds niet waarderen?

Al deze voorstellen kunnen echter in een moderner jasje worden gestoken, met hetzelfde materiaal, maar op een minder doordringende en meer symbolische manier. De warmte van houten platen, zelfs ruw hout met 'levende' en onafgewerkte contouren, kan prachtige hoofdeinden opleveren.

Hout aan het plafond en op de vloer kan ook een uitstraling hebben die meer past bij de moderne smaak, die vaak neigt naar strakke vormen en zachte kleuren die passen bij de - heel vaak - witte muren.

Advertisement

Een ander element dat veel helpt om een rustieke sfeer in een kamer te creëren zijn vintage details: een paar oude boomstammen die dienen als tafeltje of nachtkastje, of oude voorwerpen die worden gerecycled voor een ander gebruik, of zelfs gewoon als decoratie om op te hangen.

Het is altijd een inrichtingsstijl geweest van materialen, dus ook natuurlijke kleuren. Dit bepaalt ook de keuze van het linnengoed en de accessoires.

Advertisement

Veel dekens, kleden en kussens: het huis is een warme en knusse cocon, en de slaapkamer moet dat meer zijn dan elke andere kamer.

Als je je echter op andere zaken richt, zou 'rustiek' een synoniem kunnen zijn, niet zozeer aan een 'overvloed aan hout' als wel aan een 'overvloed aan natuurlijke of bescheiden materialen', wat het idee van een kamer waar steen en baksteen de boventoon voeren helemaal niet uitsluit.

Advertisement

Dit weerhoudt de grote balken aan het plafond en materialen gemaakt van natuurlijke vezels (stro, riet en andere) er echter niet van om interessante accenten te creëren in verschillende delen van de kamer.

Verbazingwekkend hoe een gebruikelijk idee kan leiden tot zulke verschillende ontwerpen!

Hoe stel jij je jouw ideale rustieke slaapkamer voor?

Advertisement