De 7 stappen om orchideeën op de juiste manier te verplanten en te laten gedijen

door Natasja

27 Juni 2023

De 7 stappen om orchideeën op de juiste manier te verplanten en te laten gedijen
Advertisement

Orchideeën moeten, net als alle andere planten, op een bepaald moment in hun groei worden verpot; hun houder kan te klein worden voor alle wortels of de grond kan te weinig voedingsstoffen bevatten voor hun groei.

In tegenstelling tot andere planten stellen orchideeën echter speciale eisen aan zowel de grond als de houder waarin ze staan; deze planten zijn ook erg kwetsbaar en als ze niet met de nodige zorg worden verpot, kan het verpotten mislukken en je plant verloren gaan.

Dus hoe zorg je ervoor dat het verpotten van orchideeën een succes wordt en dat je planten goed blijven gedijen? We onthullen de methode in 7 stappen.

Advertisement
Lathi_H/Reddit

Lathi_H/Reddit

Voor het verplanten van orchideeën moet je een snoeischaar, een schepje, een nieuwe pot met drainagegaten en specifieke potgrond aanschaffen. Zorg ervoor dat je je handen en gereedschap goed steriliseert voordat je begint, om schade aan de plant te voorkomen, en geef de plant een dag voor de handeling grondig water om ervoor te zorgen dat hij niet te veel lijdt. Ga als volgt te werk:

1. Pak de orchidee zo dicht mogelijk bij de wortels vast en trek hem voorzichtig uit de pot;
2. Maak de wortels voorzichtig maar voorzichtig schoon en verwijder zoveel mogelijk aarde;
3. Verwijder met behulp van een snoeischaar alle rotte, bruine, papperige of verdorde wortels;
4. Plaats de orchidee in de nieuwe pot en zorg ervoor dat de basis van de bladeren ongeveer 1 cm onder de rand zit. Kies een pot voor het overbrengen die aan de bovenkant 2-5 cm groter is dan de oude pot;
5. Voeg nu verse orchideeëngrond toe rond de wortels van je plant, waarbij je de pot stevig op een vlakke ondergrond aantikt, zodat het mos of de schors goed en gelijkmatig tussen de wortels komt te liggen;
6. Wanneer de wortels volledig bedekt zijn met potgrond, druk je deze bovenaan voorzichtig aan zodat de wortels goed verankerd zijn;
7. Geef de orchidee direct na het verpotten goed water en leeg het schoteltje met overtollig water om stagnatie te voorkomen. Vanaf nu kun je weer voor je orchidee zorgen zoals je altijd hebt gedaan.

Deze handeling moet na ongeveer twee jaar worden uitgevoerd, dus als je dit net hebt gedaan, kun je jezelf toestaan om hun prachtige bloemen een tijd te bewonderen.

Advertisement