Zonnevangers met geperste bloemen: 8 knutselwerken om met de wonderen van de natuur je uit te leven

door Natasja

24 Mei 2023

Zonnevangers met geperste bloemen: 8 knutselwerken om met de wonderen van de natuur je uit te leven
Advertisement

Er is geen seizoen waarin een bloem of blad onze aandacht niet trekt: als we maar opletten, omringt de natuur ons altijd met wonderen, zelfs langs de kant van de weg midden in de stad. In het voorjaar heb je keuze te over als het om bloemen gaat, maar ook op andere momenten van het jaar is er altijd wel iets te vinden.

Het is vast wel eens voorgekomen dat je bloemen wilde plukken en ze thuis bewaren, een decoratie die altijd voor een korte tijd is, want ze zijn voorbestemd om te vergaan. Maar als je duurzame decoraties wilt maken die nog mooier worden in het zonlicht, dan kun je met geperste bloemen eigenhandig betoverende zonnevangers maken, zoals de hieronder voorgestelde.

Advertisement
Tutorial via thebestideasforkids.com

Tutorial via thebestideasforkids.com

In de meeste gevallen moeten de bloemen worden geperst, zodat ze drogen en een platte vorm aannemen die ze ook gemakkelijker te hanteren maakt in deze decoraties. Dit kan worden gedaan door ze tussen vellen papier in zware boeken te plaatsen, die op hun beurt door andere worden bedekt om een zwaar gewicht te creëren. Of je kunt een speciale pers aanschaffen.

Als het gaat om het materiaal waarin ze moeten worden "vereeuwigd" voor decoratie, worden vaak vellen lamineerfolie gebruikt, maar als je die niet hebt, kunnen rollen doorzichtige boekomslagen, of een soort glad, dik plastic ook prima zijn.

De procedure, als je geen speciale apparaten gebruikt, is altijd hetzelfde: neem twee vellen bakpapier, leg er een op een strijkplank (of een andere platte ondergrond waar je het strijkijzer kunt gebruiken). Leg er een vel plasticfolie op, schik vervolgens de bloemen zoals je wilt, sluit af met het andere vel en leg tenslotte als laatste het tweede stuk bakpapier erop. Op dit punt kun je het strijkijzer erover heen halen, zonder te veel stil te staan bij één bepaald punt, maar met constante, lineaire bewegingen, om het plastic net genoeg te verhitten om het te laten smelten en zo de bloemen en bladeren te verzegelen.

Het voordeel van het gebruik van speciale vellen is dat ze niet kreuken en een netter resultaat geven.

Advertisement
Tutorial via hellowonderful.co

Tutorial via hellowonderful.co

Wanneer je je creatie hebt gemaakt, kun je deze uitknippen en misschien aan één kant vormen toevoegen, zoals dit vlindersilhouet.

Tutorial via lilyardor.com

Tutorial via lilyardor.com

Maar je kunt ook lijsten gebruiken om van je creaties kleine kunstwerken te maken.

Zonnevangers verdienen het om bij ramen worden opgehangen waar ze door de zonnestralen worden geraakt, zodat je de kleurrijke bloemen en bladeren goed kan zien.

Tutorial via brighterdaypress.com

Tutorial via brighterdaypress.com

Speciaal gerecyclede voorwerpen, zoals houten borduurringen, kunnen ook als lijst worden gebruikt.

Advertisement
Tutorial via hearthandvine.com

Tutorial via hearthandvine.com

En als je lijsten gebruikt die kunnen worden gevuld met glazen of plexiglas platen, dan kun je ook direct geperste bloemen gebruiken, zonder dat je iets met een strijkijzer hoeft te verhitten.

Tutorial via allfreekidscrafts.com

Tutorial via allfreekidscrafts.com

Nogmaals, je zou kunnen proberen verse bloemen te gebruiken met de eerder genoemde strijkmethode: het belangrijkste is om elke mogelijke plek waar lucht tussen de twee lagen plastic kan komen af te dichten, en plastic te gebruiken dat dik genoeg is om niet te veel te smelten en de bloemen of bladeren "eruit te laten komen".

Advertisement
Tutorial via eightacorns.com

Tutorial via eightacorns.com

Kortom, je hoeft alleen maar verschillende bloemen en bladeren te verzamelen, en ze vervolgens in zoveel ontwerpen als je wilt, in te lijsten.

Advertisement