De Dutch oven: 6 must-know toepassingen van de oude kookmethode die nooit uit de mode raakt

door Natasja

18 Mei 2023

De Dutch oven: 6 must-know toepassingen van de oude kookmethode die nooit uit de mode raakt
Advertisement

Hij staat bekend als Dutch oven, en op het eerste gezicht verschilt hij niet van veel andere gietijzeren pannen. In werkelijkheid zijn de pannen die we tegenwoordig zien, ook op de markt gebracht door bekende merken, de evolutie van die zware metalen pannen die vroeger aan een stang werden gehangen, om boven de vlammen van een kampvuur te blijven hangen, of direct op de hete kolen te rusten. Een zoektocht op internet leert ons dat de originele modellen, die een beetje aan western films doen denken, ver afstaan van de strakke lijnen en emailkleuren die de accessoires van vandaag sieren, maar het basisidee is nog steeds hetzelfde.

Het zijn in feite gietijzeren braadpannen (maar ook van andere metalen) die, gezien hun vorm en de dikte van het metaal zelf, alsmede het vermogen om warmte te geleiden, deze absoluut gelijkmatig verspreiden, waardoor een optimale garing van veel verschillende gerechten wordt gegarandeerd.

Kortom, je doet het voedsel, met de nodige kruiden, in de pan, sluit de pan af, en dat wordt een kookkamer die vergelijkbaar is met een oven. Laten we eens kijken voor welke soorten voedsel een braadpan kan worden gebruikt.

Advertisement
 OG-DocHavock

OG-DocHavock

  • Pasta: naast dat de pasta perfect wordt gekookt, behoudt de pan, als je het water snel afgiet zodra de pasta op het juiste punt (naar smaak) is gekookt, ook voldoende warmte om de pasta met de gekozen saus te mengen, zonder andere pannen vuil te maken. Veel beter dan met gewone dunne stalen pannen.
  • Soepen langzaam koken: een braadpan is het perfecte hulpmiddel voor slow coooking. Dus als je een stoofpot wilt maken, of een ander gerecht dat lang moet sudderen op een constant vuur, is dit de pan die voorkomt dat de bodem aanbrandt en een gaar gerecht garandeert.
  • Sauzen: om dezelfde reden, vooral voor sauzen die uren moeten koken (dat constante sudderen van veel bereidingen, vooral met vlees), vinden ze in de braadpan een fantastische bondgenoot.
  • Braadstukken: we vallen in herhaling, maar een dik stuk vlees, dat van binnen gaar moet zijn zonder aangebrand of klef te worden aan de buitenkant, heeft een constante, gelijkmatige spreiding nodig. En hier komen we weer met de braadpan in kwestie.
Advertisement
gaborszabo1969/Reddit

gaborszabo1969/Reddit

  • Brood en andere gezuurde producten: we zeiden al dat het een soort oven is, en in feite kunnen daarin gezuurde producten, zoals bepaalde soorten brood of gebak, worden gebakken. Recepten voor brood leveren meestal een soort op met een knapperige korst en een luchtige binnenkant.
  • Wat gebak betreft, dit zal ook een krokantere bodem en zijkanten hebben - je kunt ze zien als vruchtentaarten.
  • Frituren: De reden waarom friteuses altijd worden aanbevolen is dat ze een constante temperatuur handhaven, waardoor het rookpunt wordt vermeden. Als je niet vaak in industriële hoeveelheden hoeft te frituren, dan kun je ook gebruik maken van de braadpan, die dezelfde service biedt.

Kortom, wanneer je ruimte moet maken en de voorkeur geeft aan een pan voor alle doeleinden, is het misschien een idee om te investeren in een braadpan?

Advertisement