Houten vloeren natuurlijk en goedkoop schoonmaken

door Natasja

05 Mei 2023

Houten vloeren natuurlijk en goedkoop schoonmaken
Advertisement

Warm en met een grote charme, zijn houten vloeren in staat om de kamer onmiddellijk elegant en fascinerend te maken, en een aangename tactiele sensatie te geven die onvergelijkbaar is met andere soorten vloeren. Dit materiaal is echter tegelijkertijd zeer delicaat en er moet bijzondere zorg worden besteed aan de reiniging en het onderhoud ervan. Veel chemische schoonmaakmiddelen zijn namelijk te agressief voor houten vloeren, net als sommige schoonmaakhulpmiddelen, die gemakkelijk krassen en onaangename vlekken op het oppervlak kunnen achterlaten.

Wat is dan een betere methode dan een beroep te doen op natuurlijke middelen voor het schoonmaken en het onderhoud? Open de kasten en krijg hulp van de beste bondgenoten van natuurlijke reiniging: je zult zien dat de houten vloer in een nieuw licht zal stralen. Laten we eens kijken hoe.

rigorousthinker/Reddit

rigorousthinker/Reddit

Het ideale middel om de houten vloer te reinigen verwijdert vlekken en ontsmet het hele oppervlak, terwijl het het hout voedt, zodat het langer meegaat. Hiervoor heb je slechts twee eenvoudige ingrediënten nodig: witte azijn om te reinigen en te ontsmetten, en plantaardige olie om te voeden.

Maak het schoonmaakmiddel klaar door 250 ml water te mengen met 125 ml witte azijn en 1 theelepel plantaardige olie. Desgewenst kun je enkele druppels van je favoriete essentiële olie toevoegen voor een aangename geur. Meng alle ingrediënten goed en doe ze in een spuitfles, waarmee je het oppervlak bevochtigt en schoonmaakt met een microvezeldoek of een zachte dweil. Dit mengsel is perfect voor geverfde vloeren en kan ook dienen als schimmel- en kalkwerend middel.

Voor deze en alle volgende oplossingen adviseren we het gebruik van een spuitfles om overtollig water en vocht te vermijden, dat meer moeite heeft om te drogen en de vloer kan beschadigen. Je kunt teveel water ook beperken door een microvezeldoek in de oplossing te dompelen en deze krachtig uit te wringen.

Advertisement
Imgur

Imgur

Andere natuurlijke middelen kunnen je helpen bij het schoonmaken van de vloeren:

  • een mengsel van water en alcohol bijvoorbeeld, kan de vloer ontsmetten en grondig reinigen met uitstekende resultaten zonder het risico te lopen het hout te beschadigen.
  • meng 15-20 druppels citroensap met 125 cl olijfolie en verdeel het mengsel met een spuitfles over het oppervlak. Dit is een perfecte methode om de parketvloer te voeden en tegelijk grondig te ontvetten.
  • er is ook een methode die ingewikkelder is om uit te voeren, maar toch het proberen waard is als de vloeren al beschadigd zijn: kook 1 liter bier met twee theelepels bijenwas; wanneer de vloeistof gedeeltelijk verdampt is en de was gesmolten, laat het afkoelen en verdeel het over de hele vloer. Laten drogen en met een zachte doek afnemen. De bijenwas van dit middel zal de beschadigde vloer hebben hersteld.

Als je aan het eind van het schoonmaakproces krassen of beschadigde plekken op de vloer ziet, behandel de betreffende plek dan met olijfolie: het zal de vloer zijn oorspronkelijke glans teruggeven.

Je bent nu klaar voor de schoonmaak, waarbij je altijd voorzichtig te werk moet gaan!

Advertisement