Maak de luiken in enkele minuten en zonder schoonmaakmiddel schoon met deze eenvoudige middelen

door Natasja

04 Mei 2023

Maak de luiken in enkele minuten en zonder schoonmaakmiddel schoon met deze eenvoudige middelen
Advertisement

De komst van het mooie weer brengt onvermijdelijk het verlangen met zich mee om luiken, deuren en ramen te openen en je mouwen op te stropen om de zon en schone lucht binnen te laten, ter vervanging van de grijze, muffe en ietwat stoffige lucht van de winter. Bij de lenteschoonmaak, die alle delen van het huis betreft, horen ook de luiken, maar je weet niet altijd hoe je ze goed moet behandelen om ze in topconditie te houden.

Zon, regen, wind, sneeuw, hagel en vorst kunnen ze na verloop van tijd beschadigen en schoonmaken met chemische middelen kan hun toestand verslechteren. Gelukkig staan de voorraadkasten in vol met producten die je niet alleen kunnen helpen bij het schoonmaken, maar je ook in staat stellen je gezondheid en de voorwerpen die je schoonmaakt te beschermen, met respect voor het milieu.

Laten we vandaag uitzoeken hoe je luiken in een paar minuten kunt schoonmaken zonder chemische schoonmaakmiddelen.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Er zijn een paar eenvoudige stappen waardoor de luiken er in een mum van tijd weer zo goed als nieuw uitzien, en de te gebruiken ingrediënten vind je gemakkelijk in de voorraadkast:

Het eerste wat je moet doen is al het stof dat zich in de loop der tijd heeft opgehoopt verwijderen en daarvoor gebruik je een strobezem of een bezem met harde haren. Als de luiken van hout zijn, gebruik dan liever een borstel met zachte haren. Ga zeer diep in de luiken om zoveel mogelijk stof te verwijderen en bescherm jezelf met rubberen handschoenen en een mondkapje tijdens deze handeling.
Zodra het stof is verwijderd, kun je verdergaan met schoonmaken door een emmer lauw water en een schone doek klaar te zetten.

Je kunt voor deze stap verschillende natuurlijke middelen gebruiken, afhankelijk van het materiaal van de luiken en je voorkeuren; houten luiken hebben een mildere behandeling nodig dan andere materialen. We zetten hieronder de natuurlijke middelen op een rij die je in uw voorraadkast kunt vinden:

  • azijn is perfect om vlekken te verwijderen en te ontsmetten en is geschikt voor alle materialen. Verdun gewoon een glas azijn in een emmer water en veeg het hele oppervlak af met een doek. Om alle delen van het luik goed te bereiken, kun je een tandenborstel gebruiken of de doek op het stokje van een plumeau monteren.
  • Marseillezeep, die milder is, is ideaal voor de houten luiken. Verdun een kleine walnootdosis in de emmer water.
  • gele zeep of een paar druppels afwasmiddel kunnen ook effectief vlekken en korsten verwijderen.
  • als je liever middelen uit de keuken gebruikt, giet dan een glas citroensap in het water.
  • twee eetlepels baking soda zullen niet alleen vlekken verwijderen, maar ook alles ontsmetten.
  • aluminium luiken kunnen tenslotte ook effectief worden gereinigd met stoom.

Aan het einde van de handeling, als de luiken van hout zijn, raden we aan ze te behandelen met beschermende olie om ze langer mooi te houden.

Je hoeft alleen nog maar je favoriete middel te kiezen en succes ermee!

Advertisement