12 ideeën om bakstenen op een creatieve manier in het ontwerp van een huis of tuin te verwerken

door Natasja

20 April 2023

12 ideeën om bakstenen op een creatieve manier in het ontwerp van een huis of tuin te verwerken
Advertisement

Het idee van een bakstenen huis roept onmiddellijk het beeld op van een traditioneel gebouw, met klassieke vormen. misschien zelfs een weinig inspirerend gebouw. En hetzelfde geldt voor de artefacten die de tuin versieren, of het nu gaat om muurtjes of andere soorten wanden. Zeker, men associeert een bakstenen gebouw met iets duurzaams, stabiel maar ook zwaar, massief.

Toch is het niet noodzakelijkerwijs zo dat de duurzaamheid en robuustheid van wat met bakstenen wordt gebouwd ook afbreuk moet doen aan dynamiek of lichtheid van vorm. Het is ook niet nodig om de schoonheid van moderne lijnen te vergeten. Bekijk de onderstaande ideeën om te ontdekken hoe zelfs bakstenen huizen en gebouwen gratie en moderniteit kunnen hebben.

Advertisement

Een bakstenen huis hoeft niet per se synoniem te zijn met traditionele, ouderwetse of zware vormen. Integendeel, dit materiaal gaat ook perfect samen met ultramoderne en fascinerende elementen.

Advertisement

Ook in de tuin kan een muur van rode baksteen (of een andere kleur) een moderne of mooiere vorm aannemen als het gewoon minder voor de hand liggende lijnen volgt.

Vervolgens zijn er zoveel vormen die bakstenen kunnen aannemen, ook op artistieke wijze bewerkt - en wordt elke muur meteen origineel.

Doen traditionele bakstenen denken aan massieve, ondoordringbare constructies, dan kan de manier waarop ze worden gelegd dit vooroordeel volledig op losse schroeven zetten, door muren te creëren die licht doorlaten, om af te schermen zonder beklemmend af te sluiten.

Een ander oppervlak dat vaak met bakstenen is gemaakt of bedekt: vloeren, zowel binnen als buiten het huis.

Advertisement

Zelfs als je je houdt aan de klassieke baksteenvorm, d.w.z. de traditionele compacte parallellepipedum, kun je variëren met de kleuren (afhankelijk van het materiaal waarvan ze zijn gemaakt), en spelen met je fantasie bij het leggen. Er zijn ook tal van ideeën voor prachtige buitenvloeren gemaakt met gerecycleerde bakstenen!

Trappen: als je de juiste kleur baksteen vindt, zal deze ook gemakkelijk passen bij de steen die de muren van het huis bekleedt, of waarvan de muren in de tuin zijn gemaakt.

Advertisement

Er zijn veel architecten die vooroordelen uitdagen en bakstenen gebruiken voor sierlijke en innovatieve projecten.

Gedraaide kolommen: een originele manier om bakstenen te gebruiken die de indruk van zwaarte en onbeweeglijkheid doet vergeten zonder afbreuk te doen aan de sterkte van de constructies.

Advertisement

Het is een idee waarmee dragende kolommen kunnen worden gemaakt, maar ook de pijlers van bijvoorbeeld een hek.

Droom je van een boog in de tuin? Of wil je een ronde poort omlijsten? Ook dat kan met bakstenen.

Advertisement

Je kunt ook fantasierijk zijn in de manier waarop je een vuurkorf of buitenhaard van bakstenen bouwt!

Wil je een van deze ideeën in of bij jouw huis toepassen?

Advertisement