Een IKEA Hack: hoe je met een paar slimme gebaren PAX-kasten kunt transformeren

door Natasja

19 April 2023

Een IKEA Hack: hoe je met een paar slimme gebaren PAX-kasten kunt transformeren
Advertisement

De meubelgigant IKEA biedt in vele delen van de wereld scherp geprijsde meubels en uiterst veelzijdige ontwerpen, waardoor het een wereldwijd ijkpunt is voor iedereen die zijn of haar huis wil inrichten zonder het spaargeld aan te spreken. De extreme populariteit van dit merk heeft voor sommigen echter ook een klein nadeel: het feit dat de kans groot is dat je in jouw huis een meubelstuk aantreft dat letterlijk hetzelfde is als dat van wie weet hoeveel andere mensen ter wereld. In werkelijkheid zal de persoonlijkheid van je huis, de indeling ervan en het gebruik dat ervan wordt gemaakt, ervoor zorgen dat elk meubelstuk er anders uitziet, maar als je daar geen genoegen mee neemt, is dat 'gebrek' gemakkelijk te overwinnen, dankzij de talloze ideeën om de populairste IKEA-meubels te personaliseren.

Onder de meubels die voorbestemd zijn om de garderobekasten te worden waarin al de kleren, schoenen en accessoires zijn ondergebracht, is de PAX-lijn erg populair. Ze hebben basisvormen en een glanzende afwerking die net genoeg kunnen worden aangepast om er een eigen meubelstuk van te maken. Lees verder voor meer informatie over de ad hoc transformatie die doe-het-zelver Emma Courtney heeft uitgevoerd.

via emmacourtneyhome/Instagram

Advertisement
emmacourtneyhome/Instagram

emmacourtneyhome/Instagram

Zoals ze laat zien op Instagram en ook uitlegt https://emmacourtneyhome.com/pax-wardrobe-hack-2-0/ op haar website, liet de vrouw zich inspireren door een andere hack die ze online had gezien, wat haar er eerst toe aanzette om PAX-elementen om te bouwen in een woonkamer en, voortbouwend op het succes van die eerste poging, probeerde ze vervolgens haar hand op een ander project, voor een kledingkast dat sindsdien de wereld rondreist.

Voor een extra touch en om een op zichzelf staand meubelstuk eruit te laten zien alsof het op maat is gemaakt om de ruimte van vloer tot plafond te vullen, heeft ze de kasten voorzien van een onderkant en een profiellijst, zodat er geen ruimtes ontstaan. Zoals ze adviseert, kan het echter ook voldoende zijn om een profiellijst toe te voegen om de bovenkant van de kast af te werken, zonder noodzakelijkerwijs alle ruimte naar het plafond toe te vullen.

De keuze van de kleur was ook fundamenteel, neigend naar saliegroen, maar zo onverzadigd dat het lijkt op een grijstint.

Een ander belangrijk detail zijn de gaten in het bovenste deel van de deuren, die de buitenkant van de kast verfraaien en voorkomen dat zich binnenin vocht ophoopt, zonder dat de inhoud bloot komt te liggen.

Ook hier zijn de deuren verrijkt met lijstwerk en handige handgrepen, die afhankelijk van het model anders zijn geplaatst (in het midden bij de tweedeurskast, aan de zijkant bij de vierdeurskast). Je kunt een snelle montage van de transformatie zien in deze video hieronder, maar als je echt elk geheim van de tutorial wilt weten, vind je elke stap in detail uitgelegd via deze YouTube-link https://www.youtube.com/watch?v=xNskc3yOIA8.

Advertisement
Advertisement