Natuurlijke reiniging van granieten vloer: de ingrediënten voor een optimaal resultaat

door Natasja

20 Maart 2023

Natuurlijke reiniging van granieten vloer: de ingrediënten voor een optimaal resultaat
Advertisement

Een van de herinneringen die bij je opkomt als je terugdenkt aan je oma is zeker de tijd dat je naar haar huis ging er om een middag, een zondag of misschien een zomervakantie door te brengen. De geuren, kleuren en sfeer van oma's huis zijn altijd in staat om aangename gevoelens op te roepen, maar er is iets dat je je zeker met een beetje ergernis zult herinneren: de granieten vloer.

Weet je nog hoe moeilijk het was om iets te vinden wat op de vloer was gevallen? Je moest uren gebogen zitten op die caleidoscopische tegels op zoek naar oorbellen, potloden, ringen, veiligheidsspelden, paperclips of knikkers!

Als je in een oud huis woont, is de kans groot dat je die vloeren nog hebt; weet je hoe je oma de vloer schoonmaakte? Natuurlijke remedies geven uitstekende resultaten, ook op granieten tegels.

Advertisement
Creativo

Creativo

Een fundamenteel punt om rekening mee te houden bij het schoonmaken van dit type vloer is de kwetsbaarheid ervan: graniet bestaat namelijk uit marmerresten en andere stenen die, hoewel ze duurzaam en resistent zijn, toch beschadigd kunnen worden door te agressieve chemische middelen, zoals zure stoffen. Je moet daarom ook goed opletten wat er op de vloer valt, en ervoor zorgen dat producten zoals vruchtensap, tomaat, azijn of antikalkproducten zo snel mogelijk worden verwijderd en goed reinigen daarna.

We kunnen dus overgaan tot de volgende schoonmaakmethoden:

  • Water: een eenvoudige dagelijkse schoonmaakbeurt met een vochtige doek helpt vlekken op de vloer te voorkomen en vergemakkelijkt de wekelijkse schoonmaak.
  • Alcohol: een zeer goed middel voor het reinigen en polijsten van graniet, je kunt het gebruiken door 2 eetlepels te verdunnen in 5 liter koud water om vlekken te voorkomen.
  • Neutrale zeep: neutrale schoonmaakmiddelen zoals Marseillezeep zijn het beste voor het reinigen van dit type vloer, omdat ze grondig reinigen zonder al te agressief te zijn op het oppervlak. Een lepel in een emmer lauw water volstaat.
  • Baking soda: een ander product dat zeer geschikt is voor het reinigen en ontsmetten van dit soort vloeren; je hoeft er alleen maar een eetlepel van op te lossen in water voor perfect schone oppervlakken.
  • Witte azijn: een laatste product dat zeer geschikt is om granieten vloeren perfect te polijsten, het is ook uitstekend geschikt om te ontsmetten en onaangename geuren te verwijderen. Gebruik altijd witte alcoholazijn, die milder is dan wijnazijn, en verdun twee eetlepels in 5 liter water.

Wat is jouw favoriete middel?

Advertisement