Fijngehakte ui in 30 seconden: de slimme methode om te proberen

door Natasja

12 Maart 2023

Fijngehakte ui in 30 seconden: de slimme methode om te proberen
Advertisement

Uien vormen de basis van heel veel gerechten, in culinaire tradities over de hele wereld of bijna. Misschien waren ze als kind een van die voedingsmiddelen die we niet graag aten, maar we bereiken bijna altijd een punt in ons leven waarop we van gedachten veranderen en ze in veel bereidingen, vaak heel smakelijk (denk jij ook aan gefrituurde uienringen?) invoegen.

Het is dus vaak zo dat je, van alle keren dat je in de keuken staat om groenten voor een of ander gerecht te bereiden, ook uien hebt klaar staan: verse, rode, witte, sjalotten... Er zijn heel veel soorten, maar ze hebben bijna allemaal één ding gemeen, namelijk dat ze je aan het huilen kunnen maken. Dus waarom niet een methode leren om ze in enkele seconden fijn te hakken? Dan heb je een fijngehakte ui die een chef-kok waardig is, en de ui heeft geen tijd om je te laten huilen!

via Melanie Lionello/Instagram

Advertisement
Melanie Lionello/Instagram

Melanie Lionello/Instagram

Sommige mensen kennen het waarschijnlijk al, maar zo niet, dan is deze methode om uien fijn te hakken in slechts 30 seconden het proberen waard. Een video op Instagram, in de feed van Melanie Lionello, laat het duidelijk zien.

Het houdt in dat je de ui vanaf de wortelpunt neemt, en aan de andere kant alleen de onderkant wegsnijdt. Zo kun je de gesneden kant op de snijplank leggen, en staat de ui stabiel. Houd de ui recht bij de wortels die nu naar boven wijzen, en maak een reeks overlangse sneden, alsof je plakjes wilt maken, maar zonder helemaal bovenaan te beginnen: slechts enkele millimeters eronder. Doe dit over de hele ui, leg hem dan weer aan de kant en snijd gewoon kruislings, alsof je hem vanaf de platte kant wilt snijden, en je krijgt fijngehakte ui.

Je kunt beter begrijpen hoe dit in zijn werk gaat door onderstaande video te bekijken.

Advertisement

Het schijnt trouwens dat als je de ui snijdt zonder eerst het wortelgedeelte te verwijderen, je juist het effect krijgt dat je niet huilt, omdat het gas dat tranen veroorzaakt vooral in dat deel geconcentreerd is. Dus, als je je haast, heeft het geen tijd om te ontsnappen terwijl je nog aan het hakken bent, zodat het niet in contact komt met de vloeistof in je ogen en verandert in het zwavelzuur dat die vervelende irritatie veroorzaakt.

Snelheid en geen stress: dat is een prestatie in de keuken!

Advertisement