Als je het wasrek op het balkon zet, kan kaneel je enorm helpen

door Natasja

09 Maart 2023

Als je het wasrek op het balkon zet, kan kaneel je enorm helpen
Advertisement

Als het weer het toelaat, is het altijd beter om de was buiten te drogen: er ontstaat geen vocht in huis, het droogt sneller, en als er zonlicht bij komt, wordt ook het risico van schimmelvorming op stoffen vermeden, om nog maar te zwijgen van het feit dat de zon helpt om witte stoffen nog witter te maken. Maar in de stad, en niet alleen daar, kan het buiten laten hangen van kleren een niet te onderschatten risico inhouden: dat ze vuil worden door de aanwezigheid van duiven die er graag rondhangen.

Er zijn verschillende methoden om deze vogels weg te houden. Soms nestelen ze zo dicht bij het balkon dat ze dag en nacht aanwezig zijn, lawaai maken en de balkons bevuilen. Zonder je toevlucht te nemen tot agressieve methoden voor deze in feite ongevaarlijke dieren, kan je proberen ze weg te houden met eenvoudige methoden die het balkon minder begeerlijk maken. Een daarvan is kaneelpoeder.

Advertisement
Stefania/Gimi, Amazon

Stefania/Gimi, Amazon

Duiven houden niet van sterke geuren, en de geur van kaneel is bijzonder scherp en hardnekkig: het irriteert de neusholten van duiven, die daarom liever uit de buurt van de specerij blijven.

Hoe gebruik je kaneel? Er zijn verschillende manieren:

  • Je kunt kaneelpoeder strooien op de plaatsen waar duiven het vaakst rusten, of waar ze zich zouden kunnen nestelen.
  • Sommige mensen strooien het poeder rechtstreeks op het wasrek, of beter gezegd op de kleren die worden opgehangen, zodat de vogels daar in ieder geval van afblijven. Maar zorg er dan wel voor dat je het goed uitschudt voordat je kleding en textiel in huis haalt.
  • Een spray: meng twee derde water en een derde witte azijn in een spuitfles en voeg een eetlepel kaneelpoeder toe. Goed schudden voor elk gebruik en royaal spuiten op alle plaatsen waar duiven zouden kunnen komen.

Naast kaneel kan ook peper of chilipeper op soortgelijke wijze worden gebruikt. Naftaleen in vlokken of pellets (het soort dat in kasten wordt gebruikt) is ook effectief.

Advertisement
QuietCakeBionics/Reddit

QuietCakeBionics/Reddit

Het zijn natuurlijke remedies, vrij effectief als de situatie niet bijzonder ernstig is (ze kunnen niet veel doen bij een reeds gevestigde kolonie, maar het is het proberen waard), en ze hebben vooral een beperking in die zin dat ze met een goede regelmaat moeten worden toegediend: de geur kan niet eeuwig blijven hangen, en regen en wind kunnen ertoe bijdragen dat het effect eerder verdwijnt dan nodig is. Ze zijn echter ook goedkoop, natuurvriendelijk en niet agressief tegenover deze dieren. Het proberen waard alvorens over te gaan tot andere maatregelen, vind je ook niet?

Advertisement